La promotora de la queixa, en representació de l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (en endavant EAIA) de l'Eixample, exposa la situació de dos germans, de quinze i dotze anys d'edat, amb domicili familiar de la mare a l'Eixample, que estan tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA).
L'assumpte objecte de la queixa és la manca de plaça residencial per als dos germans junts, proposta que van fer conjuntament tots els serveis que tracten els nois: Coda 1, centre de salut mental infantil i juvenil (en endavant CSMIJ) de l'Hospital Clínic, EAIA de l'Eixample i EAIA d'Horta en dates 18 de maig i 7 de juny de 2010. La proposta estava degudament motivada per l'estret vincle afectiu que uneix els dos germans, per demanda expressa del germà gran i per recomanació terapèutica del CSMIJ de l'Eixample de necessitat de suport emocional en un procés de deshabituació de tòxics.
En aquest sentit, l'informe del CSMIJ feia constar que el més gran dels germans és un noi emocionalment fràgil, que pateix especialment les diferències de tracte amb el germà, que pateix també molt amb els canvis constants de companys de centre inherents a un centre d'acolliment, i que la necessitat d'estendre els permisos personals a les tardes per visitar el seu germà fan recomanable que resideixin junts. Així s'evitarien les dificultats per veure's i les frustracions del germà gran, que obstaculitzen i posen en perill el seu tractament i control de consum de cànnabis.
Aquest infant ha comparegut a la DGAIA en dues ocasions per sol·licitar el canvi de centre sense haver rebut resposta.
El mes de juny de 2010, la DGAIA va informar que el centre residencial d'acció educativa (en endavant CRAE) St. Josep de la Muntanya acceptava l'ingrés d'aquest infant al centre, però que estava en llista d'espera. Així, tot i que hi ha hagut baixes al centre, han estat ocupades per infants que hi ingressaven d'urgència.
El 15 de febrer de 2011, aquest infant va fer un ingrés voluntari a l'hospital, a proposta del terapeuta del CSMIJ, per reforçar el seu procés de deshabituació de cànnabis. Els professionals que l'han acompanyat en aquest procés han reiterat repetidament la necessitat de canvi i ha demanat que un cop tingui l'alta de l'hospital no hagi de tornar al centre Coda1.
La DGAIA ha informat que està fent tot el possible per resoldre aquesta situació, però que no assegura que l'infant pugui ingressar a Sant Josep de la Muntanya fins que hi hagi una plaça el mes d'abril.
En vista del que s'exposa a l'escrit tramès per la DGAIA i rebut el 4 d'abril de 2011, el Síndic entén que el problema plantejat ja s'ha resolt, ja que l'infant en qüestió ha ingressat al CRAE Sant Josep de la Muntanya, centre en el qual ja residia el seu germà. En conseqüència, aquesta institució dóna per finalitzades les seves actuacions.
Això no obstant, el Síndic recorda la importància d'endegar els mecanismes necessaris possibles per fer efectiva la proposta realitzada per cada un dels infants tutelats en un centre que es considera que no és l'adequat. En aquest cas es tractava també del dret d'un infant a conviure amb el seu germà, per a la qual cosa aquest infant ha hagut d'esperar deu mesos (des del maig de 2010 fins al març de 2011) per poder ingressar en el centre proposat per tots els serveis que treballen amb ell, inclosos els de salut mental i l'EAIA.