Resolució
Q-01012/2008 Disconformitat amb el tancament de l'escola bressol Tàndem de Cerdanyola del Vallès.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Altres
Data d'inici 29/02/2008
Data de l'últim moviment 21/09/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Diversos promotors es queixen per la situació de l'oferta d'educació infantil de primer cicle al municipi de Cerdanyola del Vallès i, en concret, pel tancament de l'escola bressol Tàndem.

Contingut

El 16 de maig de 2008, un cop valorada la informació municipal, el Síndic va traslladar al Departament d'Educació i a l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès les consideracions següents:

En primer lloc, el conflicte obert entre l'Ajuntament i el titular del centre educatiu Tàndem és molt complex. 

D'una banda, cal reconèixer la col·laboració del consistori amb aquest centre privat. Particularment, i a diferència de molts altres municipis, el centre rebia de l'Ajuntament una subvenció que sufragava el 25,4% del cost de la plaça Aquesta xifra és més elevada del que reben molts altres centres privats dels seus ajuntaments respectius. L'establiment d'un conveni de col·laboració i suport per a la millora de la qualitat educativa entre el centre i l'Ajuntament mostra aquesta voluntat col·laboradora.

D'altra banda, però, també cal reconèixer la legitimitat de les demandes i reivindicacions formulades pel titular del centre Tàndem. Si l'entitat titular no veia clara la viabilitat futura del centre, tant pel que fa a la cobertura econòmica com pel que fa a garanties de disponibilitat d'espais, i atès que proveeix un servei educatiu d'interès públic al municipi, és perfectament legítima la formulació de demandes a l'Ajuntament relacionades amb la cessió de locals, les millores en el Conveni de col·laboració, la municipalització del centre, etc. En certa manera, convé contextualitzar aquestes demandes en un procés d'expansió de l'oferta i de creixent implicació de les administracions que no sempre està acompanyat d'actuacions per proporcionar als professionals i promotors del sector privat les condicions més favorables per al desenvolupament de la seva tasca.

Segons la informació que consta, sembla que el centre Tàndem finalment va cessar la seva activitat. Atesa aquesta circumstància, i formulades les consideracions anteriors, el Síndic no considera necessari entrar a valorar les raons i les responsabilitats del cessament de l'activitat. En aquest sentit, suggereix a l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès que en el futur desplegui les estratègies preventives suficients per tal d'evitar que aquesta situació es torni a produir en altres centres del municipi.  

En segon lloc, en el seu informe l'Administració local expressa un compromís pel que fa a la resolució del problema. En concret, exposa que "l'Ajuntament se sent en el compromís, la responsabilitat i l'obligació de solucionar el problema en cas de tancament. Per això, ha previst la reubicació dels infants en altres espais de la ciutat, espais que actualment fan la funció de centres d'educació infantil (escola bressol municipal) i d'altres que caldria reformar en cas de necessitat i urgència (altres espais municipals que podrien ser objecte de reforma en poc temps)". Amb aquesta finalitat, s'han desenvolupat diverses actuacions, com ara reunions de coordinació amb els Serveis Territorials del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, actuacions individuals i grupals d'informació a famílies afectades, etc. 

En aquesta línia, i més enllà de reconèixer aquest compromís expressat per l'Ajuntament, el Síndic trasllada a l'Administració local el desacord d'algunes famílies respecte a l'atenció rebuda. S'entén que la resolució del cas és complexa. Tot i així, s'ha percebut en el procés de preinscripció una certa desorientació per part de famílies afectades pel que fa a la manera de procedir, que potser s'hagués pogut evitar amb un esforç més gran d'acompanyament específic adreçat a aquestes famílies i amb més coordinació entre l'Ajuntament i el Departament d'Educació. Les persones afectades exposen, per exemple, que de vegades han rebut missatges contradictoris d'aquestes dues administracions. Per aquest motiu, el Síndic suggereix que es millori la coordinació entre el Departament d'Educació i l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès per trobar solucions i per atendre les famílies afectades.

En tercer lloc, el Síndic posa de manifest a les administracions implicades la necessitat de donar una resposta satisfactòria a les famílies afectades.

L'escola Tàndem és un servei privat d'interès públic autoritzat i subvencionat per l'Administració (Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i Departament d'Educació). La mateixa normativa insta l'Administració i els titulars dels centres privats a garantir la provisió del servei a les famílies que en fan ús, o garantir alternatives d'escolarització a aquestes famílies en el cas de cessament d'activitat. 

Davant d'aquesta situació, el Síndic suggereix a l'Administració local que garanteixi alternatives d'escolarització a les famílies afectades en cas de cessament definitiu d'activitat del centre Tàndem.

En quart lloc, el Síndic posa de manifest a l'Administració la baixa taxa d'escolarització pública de 0 a 3 anys existent al municipi de Cerdanyola del Vallès (2,7%, amb 52 places el curs 2007-2008 sobre 1.914 infants de 0 a 3 anys empadronats el gener de 2008). Aquesta taxa se situa clarament per sota de la mitjana catalana o de la comarca del Vallès Occidental (situades al voltant del 15% i l'11% respectivament).

Finalment, el Síndic recorda que en l'Informe extraordinari sobre l'escolarització de 0 a 3 anys a Catalunya, presentat al Parlament l'any 2007, aquesta institució va instar a l'Administració educativa i local a incrementar els esforços a l'hora d'impulsar l'oferta pública en aquesta etapa.

Segons la informació de l'informe de resposta, al setembre de 2010 l'Ajuntament preveu haver ampliat l'oferta amb tres escoles bressol noves, amb unes 330 places addicionals. Aquest esforç permetrà posar la taxa d'escolarització pública per sobre del 20%. En aquest sentit, el Síndic demana a l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès que prioritzi la posada en funcionament d'aquests centres.

Com a resposta, l'Ajuntament exposa el procediment de l'Establiment de servei públic d'escola bressol municipal, aprovat pel Ple de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès el març de 2010, en què s'especifica que la forma de gestió dels diferents serveis serà indirecta i es farà mitjançant concessió per concurs. 

Un cop estudiades les dades sobre aquest concurs, no s'aprecia cap irregularitat. L'adjudicació del servei d'escola bressol municipal ha estat per a les entitats que han obtingut una puntuació global més alta, d'acord amb els criteris establerts en el plec de clàusules. 

En aquest procediment, tal com informa l'Administració local, les ràtios per unitat són les que s'estableixen en el Decret 282/2006, de 4 de juliol, pel qual es regulen el primer cicle de l'educació infantil i els requisits dels centres. L'article 12 preveu que el nombre màxim d'infants per grup al primer cicle de l'educació infantil sigui de vuit infants per als grups de menors d'un any, de tretze infants per als grups d'un a dos anys, i de vint infants per als grups d'infants de dos a tres anys. 

Es desconeix el nombre d'infants per grup que treballaven fins ara les escoles bressol municipals. Segons les informacions aportades per la persona interessada, es podria pensar que aquesta ràtio hauria pogut modificar-se a l'alça. En qualsevol cas, tot i que les ràtios establertes per norma són les màximes i no pas necessàriament les més idònies, el Síndic considera que el compliment del que preveu la normativa garanteix per als infants del centre uns estàndards de qualitat mínims adequats. No es pot parlar, doncs, d'irregularitat en aquest assumpte. 

Amb tot, fetes aquestes consideracions, i atesa la preocupació manifestada per la persona interessada en relació amb la minoració de la qualitat del servei respecte a anys precedents, el Síndic recorda que en el marc de l'informe extraordinari sobre l'escolarització de 0 a 3 anys a Catalunya, presentat l'any 2009, va suggerir la necessitat que els ajuntaments tinguessin un paper més actiu amb relació al control i la supervisió de la qualitat educativa de l'oferta. 

Aquest control de la qualitat educativa hauria de ser assumit pels ajuntaments, especialment en l'oferta pública de titularitat de la mateixa administració local. En aquest sentit, val a dir que l'assumpció per part dels ajuntaments de la gestió de l'oferta no sempre s'acompanya de procediments i instruments de supervisió. Els problemes de recursos que tenen molts ajuntaments a l'hora de crear l'oferta s'accentuen si, a més, han d'anar acompanyats de recursos per controlar-ne el funcionament i la qualitat. Això provoca que molts municipis tinguin llars d'infants que funcionen de manera independent, sense la supervisió directa del mateix ajuntament. En aquesta línia, per exemple, la mateixa Diputació de Barcelona fa referència a la necessitat de promoure la figura del responsable local del conjunt dels serveis de zero a tres anys, especialment als municipis mitjans o grans que estan augmentant el nombre de centres.

Cal tenir present que l'oferta augmenta cada cop més, i que el Decret 282/2006, que regula aquesta etapa educativa, només estableix uns criteris de mínims, especialment centrats en les condicions formals de la provisió del servei (ràtios, espais, etc.). Davant d'aquest escenari, molts ajuntaments centren la seva acció supervisora en el control dels aspectes formals, per assegurar el compliment de la llei, i no presten un nivell d'atenció equivalent als aspectes pròpiament de contingut.  

Per tant, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès que tingui en compte aquestes consideracions i que estableixi els mecanismes necessaris per garantir els controls adequats sobre la qualitat de la provisió educativa de les entitats contractades per a la gestió de les escoles bressol municipals. 

Així mateix, recorda que el consistori no ha respost la resolució sobre les diverses queixes sobre el tancament de l'escola Tàndem i sobre la situació de l'oferta d'educació infantil de primer cicle al municipi, emesa en data 16 de maig de 2008.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/03/2008 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/03/2008 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/05/2008 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/05/2008 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/05/2008 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
09/06/2008 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
09/06/2008 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/09/2008 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
07/10/2008 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Resolució
11/06/2010 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/02/2011 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
04/03/2011 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
01/07/2011 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/08/2011 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/09/2011 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 55/1994, de 8 de març, sobre el règim d'autorització dels centres docents privats- DOGC.1876 (23/03/1994)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)

Expedients Relacionats

Q-01005/2008
Q-01013/2008
Q-01180/2008
Q-01252/2008
Q-01261/2008
Q-01262/2008
Q-01265/2008
Q-01267/2008
Q-01268/2008
Q-01286/2008
Q-01290/2008
Q-01335/2008