El promotor de la queixa exposa que l'any passat el seu fill, que necessita una persona per supervisar el seu control glucèmic, va poder participar a les colònies perquè ell mateix va acompanyar-lo. Tot i això, de cara al proper estiu aquesta possibilitat ja no hi és, i l'AMPA proposa contractar una persona addicional que compleixi aquesta funció, amb un sobrecost per a la família.
El Síndic demana a la Inspecció eductiva i a la direcció del centre que treballin amb l'AMPA la conveniència d'organitzar les colònies d'estiu en unes condicions adequades per a la participació de tots els infants, siguin quines siguin les seves condicions de salut.
Com a criteri general, el Síndic considera que les famílies d'alumnat amb discapacitat o amb problemes de salut no han de fer-se càrrec del cost del suport de personal necessari per accedir i fer ús normalitzat d'un servei educatiu sufragat amb fons públics. És el servei qui ha de proporcionar les condicions adequades i els recursos necessaris per fer possible la participació de qualsevol infant de manera normalitzada, i no pas la família, de manera que el cost de fer-ho possible ha de ser incorporat al conjunt de despeses del servei, que posteriorment és imputat a les famílies que en fan ús, i no pas a la família de l'infant amb discapacitat o amb problemes de salut. Aquesta és la manera d'evitar que les condicions de salut suposin un obstacle afegit a la participació al lleure educatiu, i un sobrecost per a les seves famílies a l'hora d'exercir el dret a participar en l'àmbit del lleure.
Si bé les colònies d'estiu organitzades per l'AMPA no són directament sufragades amb fons públics, aquest posicionament pot fer-se extensiu a qualsevol entitat que incorpori la igualtat d'oportunitats en el nucli de la seva actuació. L'AMPA té marge per treballar amb l'empresa que organitza les colònies per trobar una solució satisfactòria a la problemàtica plantejada.