La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de cobrament de la prestació de la renda mínima d'inserció.
Exposa que se li va suspendre la prestació l'abril de 2011 fins al setembre del mateix any perquè va signar un contracte laboral, i que la primera setmana d'octubre va entregar la documentació de finalització de contracte als serveis socials d'atenció primària, els quals van sol·licitar la represa de la prestació.
Tot i això, la persona interessada informa que encara no cobra la prestació i que no ha rebut cap notificació amb relació a la seva sol·licitud.
Segons informa la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, la resolució de 19 d'abril de 2012 va determinar la fi de la suspensió, amb efectes de l'1 de febrer de 2012, i des de llavors la persona interessada està cobrant amb normalitat la prestació. Queden pendents, però, els endarreriments corresponents als mesos de febrer i març de 2012 que encara no han estat abonats per manca de disponibilitat de tresoreria.
El Síndic recorda que la renda mínima d'inserció es configura com una actuació integral de lluita contra la pobresa que té com a finalitat prestar el suport adequat a totes les persones a qui els calgui per atendre les necessitats bàsiques per viure en societat, amb els recursos convenients per mantenir-se i per afavorir-ne la inserció la reinserció social i laboral. Es tracta, doncs, d'un instrument d'inserció que té per objecte un tractament integral, no només pecuniari, de les situacions de pobresa i marginació.
Per això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que adopti les mesures que consideri més oportunes perquè es pugui fer efectiu el pagament de les mensualitats que queden pendents d'abonar a la persona interessada.
D'altra banda, la persona interessada explica que l'octubre de 2011 es va dirigir a la seva assistent social per informar-la que havia finalitzat el seu contracte de treball (que havia estat la causa de la suspensió de la prestació) i que el 10 d'octubre de 2011 es va tramitar la proposta de reactivació de la prestació. Això posa de manifest, doncs, una diferència temporal de quatre mesos entre la data de proposta de la reactivació i la data d'efectes de la represa que s'ha determinat en la resolució.
La normativa reguladora de la renda mínima d'inserció estableix que l'abonament de la prestació s'ha de reprendre si desapareixen les circumstàncies que n'han motivat la suspensió i, segons les dades aportades, en aquest cas concret això es va produir a l'octubre de 2011.
Per tant, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que es modifiqui la data d'efectes de la represa de la prestació fixada en la resolució de 19 d'abril de 2012, de manera que es reconegui a la persona interessada el dret a la prestació des d'octubre de 2011.