Resolució
AO-01064/2012 Actuació d'ofici per estudiar els efectes derivats de la gestió privada de la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell

Matèries
Polítiques socials
Salut
Gestió dels recursos sanitaris
Data d'inici 16/02/2012
Data de l'últim moviment 11/07/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Arran de la notícia apareguda a diversos mitjans de comunicació sobre el fet que la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell va practicar una intervenció quirúrgica a una pacient privadament, amb pagament previ, de manera que va evitar les llargues llistes d'espera existents a aquest hospital, s'ha iniciat un debat sobre la utilització dels centres concertats amb el Servei Català de la Salut per part, també, del sector privat. 

Aquest hospital és una entitat proveïdora de serveis sanitaris, relacionada amb el Servei Català de la Salut per mitjà d'un contracte de serveis i que presta servei, també, en el sector privat, tant amb quiròfans com amb metges, la qual cosa pot suposar una pèrdua de la qualitat assistencial de la sanitat pública, que ha de ser equitativa, universal i de qualitat. 

Si s'ha pogut llogar un quiròfan és perquè l'hospital va deixar de programar intervencions quirúrgiques a les tardes i va posar a disposició de la pacient els quiròfans que estaven tancats, presumptament, com a conseqüència de les restriccions pressupostàries que s'han aplicat en l'àmbit de la sanitat pública, amb motiu dels ajustaments de la contractació de l'activitat sanitària, la qual cosa ha comportat, també, un augment considerable de les llistes d'espera per intervencions quirúrgiques.

Per tant, el Síndic ha cregut convenient iniciar una actuació d'ofici a fi de poder aclarir els aspectes de l'activitat del sistema públic i els derivats de la gestió privada de l'hospital.

Contingut

En relació amb els llits, els quiròfans o el personal alliberat per poder ser utilitzats pel sector privat a l'Hospital de la Seu d'Urgell, el Departament de Salut aclareix que l'activitat quirúrgica a càrrec del sector privat es duu a terme íntegrament en horari de tarda, que és una franja en la qual mai hi ha hagut activitat quirúrgica programada amb càrrec a la xarxa pública, ni tan sols amb anterioritat al lloguer dels quiròfans.

Per això, s'informa que ?aquesta activitat no ha comportat cap canvi estructural ni organitzatiu que vagi en detriment de la qualitat assistencial que ofereix la xarxa sanitària pública. Paral·lelament, s'han aplicat mesures per optimitzar el funcionament del bloc quirúrgic en horari de matí?.
 
Pel que fa al protocol de components ètics, bones pràctiques i responsabilitat social corporativa, s'informa i s'aclareix que la pacient a la qual es fa referència a la premsa no va utilitzar les instal·lacions de l'hospital fins al moment de la intervenció, i que no havia estat, per tant, en llistes d'espera de la xarxa sanitària pública, sinó que el cost de les visites i de la intervenció va anar a càrrec de la seva mútua medica privada. Per tant, les llistes d'espera del CatSalut i les que es puguin generar per altres companyies d'assegurances privades són independents. 

Finalment, s'indica que ?el Departament de Salut ha requerit a la Fundació Sant Hospital que estableixi els circuïts, clarament diferenciats, d'accés a la prestació de serveis assistencials públics i privats, amb l'objectiu de garantir l'accessibilitat i les prestacions assistencials a tota la població que rebi atenció amb càrrec al CatSalut?. 

Altrament, però, el Departament indica que tot i que en aquest cas concret l'actuació del centre es considera correcta, ja que no s'ha detectat cap irregularitat en l'ús privat de les instal·lacions, ha requerit a la Fundació Sant Hospital la revisió del codi ètic assistencial i de bones pràctiques, per tal d'evitar més malentesos.

Per tot això, i tenint en compte que el CatSalut, com a asseguradora pública, ha de garantir la prestació sanitària de cobertura publica a la població, el Síndic suggereix al Departament de Salut que controli el proveïdor sanitari esmentat (Fundació Sant Hospital) i analitzi els indicadors assistencials i de gestió dels recursos públics d'aquest hospital, a fi de preservar la qualitat, la seguretat assistencial i l'eficiència de l'hospital recomanant i, si escau, les mesures o actuacions de millora que cal adoptar.

Per tant, i a fi que el CatSalut vetlli perquè el sistema sanitari català, de cobertura pública, doni resposta a les necessitats de salut de la població que ha d'atendre aquest proveïdor i se segueixi garantint l'accés a les prestacions sanitàries amb qualitat i equitat, el Síndic suggereix al Departament de Salut que: 

1. Esbrini quines mesures s'han adoptat per optimitzar el funcionament del bloc quirúrgic del matí durant l'any 2011, per tal de garantir la qualitat assistencial.

2. S'informi de quines mesures s'han adoptat i quins canvis s'han produït durant l'any 2012, en cas que persisteixi la situació actual i l'èxit de la gestió amb menys recursos.

3. S'indiqui quants pacients es trobaven en llista d'espera per a procediments quirúrgics no garantits, en llista d'espera per a consultes externes amb especialistes i en llista d'espera per a proves diagnòstiques i terapèutiques durant l'any 2011.

4. Es quantifiqui la situació de les llistes d'espera per a procediments quirúrgics garantits, no garantits, consultes externes amb especialistes i proves diagnòstiques i terapèutiques durant l'any 2012.

5. Atès que el Departament de Salut ha requerit a la Fundació Sant Hospital que establís els circuïts, clarament diferenciats, d'accés a la prestació de serveis assistencials públics i privats, cal que el CatSalut verifiqui la implantació de l'establiment i la disposició dels circuïts esmenats i que, en cas que no s'hagin implantat, se sotmeti l'actuació del proveïdor al control de la inspecció, per tal de verificar el compliment dels reglaments, la normativa, les directrius i les criteris adoptats per l'Administració sanitària.

6. Atès que el CatSalut ha requerit al proveïdor sanitari que es revisi el codi ètic assistencial i de bones pràctiques, cal que es verifiqui l'execució d'aquest requeriment. 

7. Finalment, en el marc del codi ètic i de bones practiques, i també en el marc d'una utilització correcta dels recursos humans i materials, cal que el CatSalut verifiqui la incidència de la Llei 53/1984, d'incompatibilitats, en els professionals sanitaris de la Fundació Sant Hospital, en relació amb les possibles remuneracions i amb les peticions de compatibilització sol·licitades.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/02/2012 Servei Català de la Salut SCS Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/05/2012 Servei Català de la Salut SCS Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/05/2012 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/10/2012 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/06/2013 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/06/2013 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació
10/07/2013 Departament de Salut Vulneració
11/07/2013 Departament de Salut Seguiment finalitzat