El promotor de la queixa exposa la seva disconformitat amb la manca de percepció de la prestació per acolliment d'un infant tutelat.
La persona interessada exposa que des del juny de 2008 la seva família té en acolliment simple com a família aliena un menor tutelat. El febrer de 2009 se'ls va aprovar la prestació corresponent fins a la majoria d'edat del menor. L'octubre de 2009 van sol·licitar per escrit al Departament de Benestar Social i Família que els fos abonada aquesta retribució amb efectes retroactius, des de la data d'acolliment del menor, però encara no han rebut resposta.
El Síndic ha fet constar al Departament de Benestar Social i Família que la persona interessada només va cobrar la prestació econòmica per infant tutelat durant quatre mesos, del febrer al maig de 2009, moment en què l'infant va complir la majoria d'edat. Tanmateix, de l'informe de resposta de l'Institut Català de l'Adopció (en endavant ICA) es desprèn que en data 13 de març de 2008 l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència del Bages ja va presentar un informe en el qual proposava que es deixés sense efecte l'acolliment en centre residencial d'acció educativa de l'infant en qüestió i en proposava l'acolliment simple a la família del promotor.
A la resolució declarativa d'acolliment simple en família aliena de data 2 de juny de 2008 ja es deixava constància que la família del promotor havia donat suport a l'infant des de feia mesos, cobrint les seves necessitats tant materials com afectives i oferint-li un espai en la seva dinàmica familiar, per la qual cosa la família es va mostrar disposada a fer-se'n càrrec signant una compareixença en data 4 de febrer de 2008.
Amb tot, l'informe de resposta de l'ICA refereix que la prestació per acolliment d'un infant tutelat té efectes econòmics des del mes en què es constitueix la mesura, i es basa en l'article 29.3 del Decret 123/2007, de 29 de maig, pel qual es determina el règim aplicable a la sol·licitud i la concessió de les prestacions socials de caràcter econòmic de dret subjectiu.
Per tant, el Síndic s'ha adreçat al Departament de Benestar Social i Família i ha assenyalat que malgrat que la resolució constitutiva d'acolliment no estava dictada encara, l'acolliment d'aquest noi es va fer efectiu de manera automàtica tan aviat com la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) va posar-lo a disposició de la família del promotor i li'n va delegar la guarda, ja que va considerar que aquesta era la millor mesura de protecció d'acord amb els interessos de l'infant.
Així, el Síndic considera que l'acolliment simple d'aquest noi en la família del promotor no neix a partir de la resolució constitutiva, com diu l'informe de resposta rebut, sinó que es remunta al juny de 2008, moment en què el noi va començar a viure en el si del nucli familiar i, per tant, els efectes econòmics que genera aquesta mesura han de comptabilitzar-se a partir del moment en què aquesta situació d'acolliment es fa efectiva materialment i no a partir de la data d'una resolució que l'entitat tutelar pot trigar mesos a dictar, com va succeir en aquest cas.
Per tot això, el Síndic s'ha tornat a adreçar al Departament de Benestar Social i Família i li ha suggerit que la retribució en concepte de prestació per acolliment d'un infant tutelat tingui efectes retroactius des del moment en què els acollidors comencen a tenir-ne la guarda, ja que és aleshores quan es comencen a fer càrrec econòmicament de totes les despeses.
Finalment, respecte a aquest cas en concret, el Síndic ha suggerit al Departament que assumeixi el pagament retroactiu d'aquesta prestació, corresponent al període del juny de 2008 al febrer de 2009.