El Síndic ha rebut diverses queixes de ciutadans referides a l'increment de quotes en llars d'infants municipals que s'atribuïen a la reducció de l'aportació de la subvenció del Departament d'Ensenyament per al sosteniment de places públiques de llars d'infants de titularitat municipal, i també queixes d'ajuntaments en relació amb l'ajornament del pagament de subvencions a escoles bressol corresponents al curs 2010-2011.
Atès que la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix en l'article 198.2 que el Departament d'Ensenyament ha de subvencionar el sosteniment de places per a infants de zero a tres anys en llars d'infants de titularitat municipal, i tenint en compte que l'educació infantil té entre els seus objectius prevenir i compensar els efectes discriminadors de les desigualtats d'origen social, econòmic o cultural, el Síndic ha iniciat una actuació d'ofici amb l'objectiu de conèixer quin és l'abast de les mesures adoptades.
En l'informe rebut s'indica que el Departament d'Ensenyament té la intenció de complir la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, pel que fa al mandat de finançar el primer cicle de l'educació infantil, i que el finançament es concretarà anualment d'acord amb les disponibilitats pressupostàries.
El Síndic ha tingut coneixement de la reducció progressiva d'aquesta aportació, que havia estat de 1.800 euros per alumne fins al curs 2009/2010, i que ha minvat a 1.600 euros el curs 2010/2011, a 1.300 euros el curs 2011/2012, i a menys de 1.000 euros el curs 2012/2013.
L'educació infantil de primer cicle no té reconeguda la gratuïtat en el nostre ordenament, i des d'aquesta perspectiva la reducció de l'aportació del Departament d'Ensenyament no té caràcter d'incompliment normatiu.
Així mateix, la Llei d'educació estableix que el Departament d'Ensenyament ha de subvencionar la creació, la consolidació i el sosteniment de places per a infants de zero a tres anys en llars d'infants de titularitat municipal, però no estableix quina ha de ser aquesta aportació.
Això no obstant, les queixes rebudes posen de manifest que la reducció progressiva d'aquesta aportació als municipis ha donat lloc a increments de preus a les llars d'infants en alguns casos inassolibles per a les famílies. En aquest sentit, en molts ajuntaments la part de finançament que ha deixat d'aportar el Departament d'Ensenyament ha estat trasllada íntegrament a les quotes que satisfan les famílies, i això ha fet que tot i establir-se sistemes tarifaris en funció de la renda, s'hagin produït increments que deixen les famílies amb rendes més baixes fora de l'accés a aquest servei.
Davant d'aquesta situació el Síndic recorda la importància de l'educació infantil de primer cicle per garantir les oportunitats socials i educatives dels infants, i el fet que la mateixa Llei d'educació estableix que l'educació infantil ?ha de prevenir i compensar els efectes discriminadors de les desigualtats d'origen social, econòmic o cultural? (article 56.1).
Per tot això, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament, d'una banda, que es mantingui l'aportació del Departament als municipis per al sosteniment de llars d'infants de titularitat pública; i de l'altra, que en el moment que sigui possible es valori la possibilitat d'incrementar de nou aquestes aportacions.