Segons la informació de què es disposa, des del 31 de juliol de 2013, per decisió de la Generalitat, no es poden tramitar les prestacions per ajuts residencials lligats a la Llei de la dependència, per la qual cosa es va considerar que no era possible elaborar el programa individual d'atenció (en endavant PIA) de la persona interessada. En data 30 de novembre de 2013, doncs, es va extingir la prestació per cuidador que tenia la persona interessada al domicili. Actualment, aquesta persona té un grau 2 de dependència i no se li pot tramitar la prestació per residència perquè per poder tramitar-la cal tenir un grau 3.
La persona interessada complia els requisits establerts per la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, per ser beneficiària del dret als serveis i les prestacions derivats de la seva situació de dependència, i els serveis socials de Sabadell van recomanar com a servei més adient per a l'atenció del seu cas concret l'ingrés en centre residencial.
La Cartera de serveis socials de Catalunya preveu diferents tipus de serveis i prestacions adreçats a atendre la situació de dependència de persones amb reconeixement de grau 2 de dependència, a banda del servei residencial. El PIA ha de concretar les modalitats d'intervenció més adients a les necessitats de les persones entres els serveis i prestacions econòmiques establerts en la normativa, i en el document d'acord del PIA s'han de reflectir els serveis i/o les prestacions econòmiques concretes que corresponguin i la data d'efecte de la prestació o prestacions proposades. Si l'accés al servei reconegut no és possible, la resolució ha de concretar la quantia de la prestació econòmica vinculada al servei que correspongui, d'acord amb la normativa legal vigent per a aquesta tipologia de prestacions.
Tot i així, el juliol de 2013 es va considerar que no es podia tramitar el PIA a la persona interessada, i el 30 de novembre es va dur a terme l'extinció de la prestació per cuidador.
En conseqüència, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família i a l'Ajuntament de Sabadell que revisin d'ofici l'expedient de dependència tramitat a nom de la persona interessada a fi i efecte de:
- Reconèixer que aquesta persona compleix els requisits per ser beneficiària dels serveis i les prestacions vinculats a la seva situació de dependència d'acord amb la Llei 39/2006, de 14 de desembre.
- Revisar les actuacions dutes a terme en el marc de la tramitació del seu expedient de dependència.
- Adoptar les mesures adients per tal que, si escau, es corregeixin les actuacions, tant des dels serveis socials d'atenció primària com des de la Secretaria d'Inclusió Social.
- Establir un PIA per a la persona interessada en què es facin constar els serveis i/o les prestacions concrets que li corresponguin d'acord amb el procediment establert en els punts 3.3, 16.4 i 16.5 de la Instrucció 5/2014 de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials.
- Emetre la nova resolució PIA en què es concreti la proposta que sorgeixi del compliment del punt anterior.