El promotor, en representació de diversos pares i mares, es queixa del tracte que reben els alumnes d'un grup de primària del centre d'educació infantil i primària (en endavant CEIP) Lluís Vives, de Castelldefels.
La persona interessada exposa que la tutora d'aquest grup crida els alumnes habitualment, els estripa els fulls quan estan a mig treballar i els castiga sistemàticament sense esbarjo durant dies i setmanes sencers quan els nens i les nenes cometen errors, no entenen les seves explicacions o no tenen el rendiment acadèmic esperat.
La persona interessada descriu un tracte pedagògic basat en la por i el càstig, i exposa que a causa d'aquesta situació els últims mesos alguns alumnes han manifestat canvis en el seu comportament, amb agressivitat, plors descontrolats, negatives a anar a l'escola i altres conductes que reflectirien una situació d'angoixa i de por a la docent.
S'assenyala que van plantejar aquesta situació a la Direcció del centre que, com a resposta davant les dificultats exposades, hauria convidat les famílies a signar un document per donar-se de baixa del centre. També van posar-ho en coneixement de la Inspecció educativa.
Del contingut de la documentació de resposta del Departament d'Educació, s'observa que un cop es va produir la queixa de la família es va iniciar la intervenció de la Inspecció educativa, que va actuar per conèixer els fets i va emetre l'informe corresponent.
Segons es recull en la resolució de 8 de novembre, en l'informe de la Inspecció es conclou que no s'observa cap signe evident d'assetjament psicològic per part de la mestra, tot tenint en compte l'entrevista que se li va fer, les opinions dels companys, de l'equip directiu i sobretot de l'estona passada a la classe.
Tot i això, en aquest informe es qüestiona la metodologia emprada en l'aprenentatge de les taules de multiplicar, que en aquest cas va consistir a fer que un grup d'uns deus infants aprofitessin el temps d'esbarjo per repassar-les, amb presència de la tutora.
Segons l'escola, aquesta mesura no representa un càstig, sinó un reforç per assolir l'objectiu d'aprenentatge. Això no obstant, la Inspecció en el seu informe observa "una discrepància entre la tutora i uns pares sobre l'aplicació de càstigs en una ocasió determinada". La Inspecció també assenyala que "caldria una reflexió per part del centre sobre com s'explica les actuacions pròpies del centre i com s'enfoquen els casos en què hi ha discrepància. Actualment aquests temes s'estan tractant amb l'equip directiu".
Vist això, el Síndic demana informació sobre si, més enllà de la resolució formal de la queixa, s'ha dut a terme alguna actuació amb l'escola per millorar els dos aspectes assenyalats: d'una banda, la metodologia d'assoliment d'aprenentatges; i de l'altra, l'aplicació de càstigs i la comunicació amb les famílies.
En aquest sentit, el Síndic considera que tot i la intenció educativa de la mesura, l'escola hauria de separar clarament les mesures de reforç per a l'aprenentatge i l'aplicació de sancions, i tal vegada considerar de cara al futur l'adopció de mesures alternatives, ja que la privació del temps d'esbarjo constitueix una de les mesures correctores que pot preveure el reglament de règim interior dels centres per corregir o sancionar (Decret 279/2006, sobre drets i deures de l'alumnat).
En aquest sentit, el Síndic recorda que l'esbarjo es considera una activitat educativa integrada en el projecte educatiu del centre, i que es relaciona amb el dret dels infants al descans i al joc, element essencial del seu creixement i la seva maduració (article 58 de la Llei 14/2010, de drets i oportunitats de la infància).
D'altra banda, amb posterioritat a la presentació de la queixa, la família promotora es va tornar a adreçar al Síndic i va explicar que la direcció del centre havia fet difusió entre la resta de famílies de la presentació de la seva queixa al Departament d'Educació. Aquesta actuació, de confirmar-se, contravindria allò que estableix l'article 11 del Decret 279/2006, de 4 de juliol, sobre drets i deures de l'alumnat, el qual recull el dret dels alumnes que el centre guardi reserva sobre la informació de què disposi en relació amb les circumstàncies personals i familiars, en aquest cas la queixa presentada pels seus progenitors.
Per tant, el Síndic demana saber també si la Inspecció va adoptar algun tipus de mesura en relació amb aquesta qüestió.