L'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat argumenta que aquest butlletí té com a finalitat "posar en coneixement de la ciutadania les noticies municipals i, en aquest sentit, hi estan representats tots el grups, tant els del govern com els de l'oposició i, per tant, no s'hi publiquen rèpliques, sinó simplement notícies que surten al web que es traslladen de manera digital a un conjunt de ciutadans".
D'aquesta finalitat deriva el fet que "l'opinió dels grups municipals no té cabuda en aquest mitjà [...] que cap grup tingui reservat un espai no es pot al·legar com a falta de pluralitat, ja que es tracta d'un mitjà que l'únic que fa es traslladar de forma electrònica informació objectiva i noticies [...] absolutament objectives". Tot i això, a continuació s'afirma que aquestes notícies i informacions poden ser discutides.
En la resposta també s'informa que l'Ajuntament disposa d'altres mitjans de comunicació de titularitat municipal com són la ràdio, la televisió i el Butlletí d'Informació Municipal, "en què els diferents grups tenen el seu espai de participació per poder expressar la seva opinió amb relació a l'actuació municipal".
Per tant, es conclou que la qüestió objecte de controvèrsia es limita a la presència dels grups municipals en el denominat butlletí electrònic municipal, ja que la presència en els altres mitjans no es qüestiona.
En vista de la informació rebuda, el Síndic formula les consideracions següents:
Davant d'altres queixes que han estat plantejades en aquesta institució per qüestions similars, el Síndic sempre ha recordat la necessitat d'assegurar la presència als mitjans de comunicació de titularitat municipal de tots els grups municipals, i no només per imperatiu legal, sinó per higiene democràtica i per respecte al dret fonamental de participació dels ciutadans en els afers públics.
Així, doncs, el Síndic recorda al consistori que està obligat per llei a "garantir la participació dels regidors i dels grups municipals en els òrgans d'informació i difusió municipal, com ara la televisió local, les emissores de radio municipals i les publicacions i els butlletins editats per l'ajuntament", tal com consta a l'article 170.2 del Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya (en endavant TRLMRL). Per tant, la norma no diferencia entre uns o altres tipus de butlletins.
Resulta difícil destriar de forma asèptica allò que es considera informació objectiva del que es considera opinió i informació. La mateixa resposta donada per l'Ajuntament reconeix que aquesta informació "objectiva" pot ser discutida, però cal saber on i com.
En l'àmbit de la gestió de les coses públiques, aquelles que són d'interès de tots els ciutadans, el dret del ciutadà a ser informat inclou no només la descripció dels esdeveniments municipals, sinó també la valoració que puguin merèixer als diferents grups municipals. Per tant, el debat polític sobre els assumptes que són d'interès general és higiènic democràticament i consubstancial a la tasca de govern i de control de l'acció de govern. No es pot privar el ciutadà del seu dret a conèixer les diferents opinions representades sobre els assumptes d'interès municipal. Així, el ciutadà pot conformar el seu criteri sobre l'actuació del govern municipal i exercir el seu dret de vot de manera més informada i responsable.
No obstant això, en el cas concret de Sant Feliu de Llobregat, també es disposa de ràdio, televisió i el tradicional butlletí municipal en què la presència i participació dels grups municipals sembla que no es discuteix.
S'han pogut consultar els butlletins electrònics al web municipal i, efectivament, s'entén que la informació és majoritàriament descriptiva: agenda, esdeveniments, activitats municipals... Però tot i així, per molt que es pretengui la descripció objectiva, aquesta incorpora, de forma natural, una determinada versió que és responsabilitat de qui la fa. A més, en qualsevol cas, també la informació pot ser interpretable.
El Síndic entén que davant d'aquesta realitat tampoc cal fer un aplicació mecanicista del mandat contingut en l'article 170 del Text refós ja esmentat, és a dir, que cada mitjà informatiu incorpori o faciliti un espai de participació o debat. Així, pensa que cal tenir en compte també criteris d'eficiència i proporcionalitat, encara més si les rèpliques i les opinions també poden ser expressades a la ràdio, la televisió i el butlletí municipals, amb una freqüència que permeti el comentari oportú dins del temps adequat per tal que allò que calgui aclarir, matisar o opinar sobre la informació distribuïda al butlletí electrònic no quedi desfasat.
El Síndic recorda també que l'article 31 de la recent Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, enumera els principis de l'actuació de les administracions públiques: bona fe, confiança legítima, proporcionalitat, imparcialitat, transparència, participació ciutadana... Els mitjans de comunicació de titularitat municipal són això, de titularitat municipal, és a dir, pública, no d'un determinat grup o equip de govern.
Tot i això, s'entén que no és aconsellable deixar el compliment d'aquests principis en l'àmbit dels mitjans de comunicació de titularitat municipal a l'espontaneïtat i a la improvisació. Per tant, caldria disposar d'un text normatiu que recollís l'existència, les funcions i les formes de presència en els diferents mitjans municipals de tal manera que, de forma consensuada, s'acceptin les regles de joc. Per això, l'esmentat article 170.2 estableix que "els respectius plens han d'aprovar un reglament que reguli les condicions d'accés i d'ús d'aquests mitjans pels regidors i els grups municipals constituïts al si de la corporació".
Així, el Síndic evidencia que, si bé es disposa de Consell Municipal de Comunicació i del seu corresponent Reglament, no consta que s'hagi tractat el tema objecte d'aquesta queixa, ni s'estableixen els mitjans de comunicació de què disposa l'Ajuntament, la seva funció, ni les condicions d'accés i d'ús.
En conseqüència, aquesta institució recomana regular el funcionament, la gestió i la funció dels diferents mitjans de comunicació de titularitat municipal de tal manera que també es reglamentin les condicions de participació dels diferents grups municipals, tot garantint-ne la participació, la transparència i la llibertat d'expressió sobre els diferents àmbits de la gestió municipal.
En data 8 de febrer de 2011, l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha tramès una resposta segons la qual amb posterioritat amb les eleccions municipals es configurarà la nova corporació municipal i es duran a terme les accions que permetin prendre les decisions que comportin la màxima transparència dels mitjans de comunicació i tenir en compte les recomanacions del Síndic en el tema que denunciava el promotor.
En conseqüència, el Síndic que les consideracions han estat acceptades i dóna per finalitzada la seva intervenció en aquest assumpte.