El març de 2010, el Síndic va indicar al Departament de Governació i Administracions Públiques que s'estava duent a terme la segona fase de l'apagada analògica a Catalunya, que engloba zones on hi ha dificultats de recepció.
Els mitjans de comunicació s'han fet ressò d'aquestes situacions (apagades analògiques en zones que no tenen encara cobertura de televisió digital terrestre (en endavant TDT) o cobertures només parcials), i s'han rebut també algunes queixes que plantegen situacions individuals i d'urbanitzacions amb dificultat d'accés a la TDT.
Paral·lelament, s'ha iniciat la tercera fase de l'encesa de la TDT, que és la més complexa i afecta la conurbació de Barcelona i bona part del Pirineu. Es preveu que és en aquesta fase en què es poden produir més incidències, tant per nombre d'afectats com per l'existència de nuclis dispersos i per la dificultat orogràfica.
En aquest context, el Síndic inicia aquesta actuació d'ofici per fer el seguiment del procés de transició a la TDT des de la fase actual fins a la finalització, sens perjudici de tramitar singularment les queixes que els ciutadans puguin plantejar i canalitzar-ne les consultes.
Per això, el Síndic recorda al Departament de Governació i Administracions Públiques que des de l'inici del procés de transició a la TDT ha traslladat les queixes que els ciutadans han adreçat en aquesta matèria, algunes encara en tramitació. Alhora, en contacte amb la Secretaria de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació, s'ha pogut donar resposta a les consultes que els ciutadans ens adrecen en aquesta matèria i canalitzar-les.
Tot amb tot, avançat el procés de transició i iniciada la darrera fase d'apagada analògica, que afecta les zones amb més població, el Síndic inicia aquesta actuació d'ofici per fer el seguiment del procés de transició des de la situació actual fins a la finalització, sens perjudici de traslladar també al Departament esmentat aquelles situacions concretes que els ciutadans puguin plantejar.
En el marc d'aquesta actuació, doncs, el Síndic planteja la qüestió sobre aquells habitatges que hauran de rebre el senyal per satèl·lit. Alguns ciutadans han manifestat que el cost que els suposa l'informe de l'agent TDT que concreta la manca de recepció i la instal·lació d'antena i descodificador és significativament superior al que han de suportar les persones que tenen accés al senyal a través de centre emissor.
Alhora, planteja també el temps que les persones que es troben en aquesta situació han de romandre sense accés al servei des que s'ha concretat la manca de recepció de senyal fins que s'activa la recepció per satèl·lit.
De la informació de resposta de l'anterior Departament de Governació i Administracions Públiques se'n desprèn que, un cop finalitzat el procés de transició, han quedat diverses localitzacions puntuals al territori amb deficiències de cobertura, que no estan concentrades en àmbits geogràfics concrets o poblacions determinades, sinó disseminades al llarg de tot el territori català.
Una part d'aquestes deficiències, quan afecten nuclis poblacionals, s'han resolt amb la creació d'infraestructures de telecomunicacions en el marc del Pla Catalunya connecta. D'altra banda, en aquelles zones que no configuren nuclis de població concentrada o bé en aquells nuclis on, per les seves dimensions o orografia, no ha estat viable crear o modificar els equips de recepció i repetició de senyals, s'ha previst la possibilitat de rebre el senyal per satèl·lit.
D'acord amb la informació que el Departament va facilitar, amb dades referides al maig de 2010, rebien el senyal digital per satèl·lit al voltant de sis-cents usuaris a tot Catalunya. La mateixa informació assenyalava que la possibilitat de rebre el senyal per satèl·lit permet oferir senyal digital a tot el territori, amb una extensió de la cobertura superior a la qua hi havia anteriorment amb el senyal analògic. Per contra, i tal com ja s'ha assenyalat amb anterioritat amb relació a queixes de ciutadans a qui s'oferia aquesta possibilitat, la recepció del senyal digital via satèl·lit té un cost d'adaptació de la instal·lació particular superior per a l'usuari -tot i que es pot sol·licitar una subvenció creada per cobrir parcialment aquest cost- i l'oferta de canals que els operadors de continguts ofereixen amb aquesta tecnologia és sensiblement inferior.
Dit això, el Síndic, a partir de la informació facilitada i les queixes rebudes, assenyala que en aquest procés de transició no s'han produït incidències de forma generalitzada i amb afectació a grans nuclis de població. Tot i això, les queixes plantejades pels ciutadans i, de vegades, per les mateixes administracions locals, posen de manifest que hi ha nuclis de població i usuaris concrets amb deficiències en la recepció.
En aquest sentit, el Síndic recorda a l'actual Departament de Governació i Relacions Institucionals que cal mantenir l'esforç, en la mesura de les disponibilitats tècniques i econòmiques, per millorar la recepció del senyal en aquests supòsits i evitar situacions de desigualtat en l'accés als mitjans audiovisuals per raó del territori.
Amb aquest recordatori, es finalitza aquesta actuació d'ofici. Tanmateix, el Síndic plantejarà al Departament aquells casos singulars que els ciutadans puguin fer arribar amb relació a la cobertura del senyal TDT.