Una veïna de Badalona denuncia la manca d'actuació de l'Ajuntament davant les queixes presentades pels veïns per la presumpta il·legalitat de l'antena de telefonia mòbil instal·lada a una fàbrica del carrer Indústria.
La primera denúncia presentada per la promotora de la queixa en aquest assumpte és de data 30 d'octubre de 2006. Malgrat el temps transcorregut i les diferents queixes plantejades, la persona interessada denuncia que l'assumpte plantejat segueix sense resoldre's.
Entre la documentació que ha facilitat la persona interessada, hi consta el correu electrònic que el consistori li va adreçar el 28 d'abril de 2008, en què la informava que, en data 8 d'abril de 2008, l'Ajuntament havia dictat un decret que ordenava a Fecsa Endesa el tall de subministrament elèctric a les antenes de telefonia mòbil d'aquella finca com a mesura provisional, mentre no es resolguessin els expedients de llicències.
L'Ajuntament de Badalona facilita una còpia de la resolució desestimatòria del recurs de reposició interposat per la promotora en data 29 de juliol de 2010 contra el Decret d'alcaldia de data 7 de juny de 2010, pel qual es desestimen les al·legacions i s'atorga la llicència ambiental a la companyia de telefonia per l'activitat d'estació base de telefonia mòbil situada al carrer Indústria.
De la documentació que va facilitar la promotora juntament amb el seu escrit de queixa, es desprèn que des de l'any 2006 aquella antena estava en funcionament sense disposar de llicència, fins com a mínim el mes d'abril de 2008, data en la qual el consistori va dictar un decret que ordenava a Fecsa Endesa el tall de subministrament elèctric a les antenes de telefonia mòbil d'aquella finca com a mesura provisional, mentre no es resolguessin els expedients de llicències.
Per tant, durant un temps aquesta antena va estar en situació de clandestinitat, en no tenir atorgada la llicència d'activitat corresponent. Respecte a això, el consistori no indica si es va incoar cap expedient sancionador contra l'esmentada empresa per aquest motiu.
En conseqüència, el Síndic recorda que el Decret 148/2001, de 29 de maig, d'ordenació ambiental de les instal·lacions de telefonia mòbil i altres instal·lacions de radiocomunicació, disposa en l'article 12 que les instal·lacions fixes de radiocomunicació estan sotmeses als sistemes d'intervenció administrativa en matèria d'urbanisme i de medi ambient, i que la intervenció administrativa en matèria d'urbanisme es regeix per la legislació de règim local i urbanística aplicable. Per la seva banda, el mateix Decret estableix que la intervenció administrativa en matèria ambiental es regeix per la Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l'Administració ambiental.
També recorda que l'article 53 de la Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l'Administració ambiental disposa que, en el cas de les activitats que s'exerceixin sense disposar de la llicència ambiental, l'òrgan competent, si constata el risc d'una afecció greu del medi ambient, la seguretat o la salut de les persones, pot ordenar, en la tramitació del procediment sancionador, la suspensió de l'activitat fins que s'hagi obtingut la llicència corresponent. Els articles 84 i següents del Decret 136/1999, de 18 de maig, de desplegament de la Llei 3/1998, regulen el control inicial de les activitats de l'annex II.2.
En aquest sentit, i encara que no seria d'aplicació en aquest cas, també la Llei 20/2009, de 4 de desembre, de prevenció i control ambiental de les activitats, determina en l'article 69.3 que ha de cessar el funcionament de l'activitat si no s'ha dut a terme el control inicial un cop finit el període de posada en marxa.
Així mateix, l'Ordenança municipal reguladora de les activitats i instal·lacions de radiocomunicació es remet en l'article 41 al fet que les actuacions de control vénen determinades per l'article 84 i següents del Decret 136/1999, i en els corresponents articles de l'Ordenança municipal d'activitats i d'intervenció ambiental de l'Ajuntament de Badalona.
En aquest cas, la corporació local no ha informat si l'empresa ha complert el tràmit del control inicial, si la instal·lació està en funcionament, tot i no haver-se dut a terme el control inicial, o si s'ha iniciat un expedient de suspensió de l'activitat. Normalment, el titular de la llicència no pot començar a exercir regularment l'activitat fins que s'hagi dut a terme l'actuació de control inicial. Per aquest motiu, i en el cas que l'activitat estigui en funcionament, el Síndic suggereix que es valori la possibilitat d'incoar un expedient de suspensió cautelar de l'activitat fins que el titular de la instal·lació no aporti la documentació acreditativa d'haver realitzat el control inicial amb resultat favorable.
En relació amb totes les activitats amb incidència ambiental és necessari que les administracions exigeixin als seus titulars el compliment de les normes que siguin d'aplicació. Ara bé, no es pot obviar que en el cas d'instal·lacions com aquesta cal ser especialment curós en l'exigència de les prescripcions que estableix l'ordenament jurídic, sobretot davant la inquietud que manifesten alguns veïns per les possibles afectacions a la seva salut que produeixi aquesta instal·lació.