El promotor de la queixa manifesta el seu desacord amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Barcelona a la reclamació que va formular en data 8 d'octubre de 2010 a l'oficina d'atenció al ciutadà del Districte de Ciutat Vella. En aquest document, la persona interessada manifestava que li havien robat una bicicleta a les instal·lacions del complex esportiu municipal (en endavant CEM) de la Mar Bella i reclamava el pagament del cost del vehicle.
L'Institut Barcelona Esports ha tramès un informe al Síndic en què es transcriu l'apartat 18 de les normes de funcionament del CEM Mar Bella, d'acord amb el qual l'Institut i la direcció del complex no es fan responsables dels objectes que es perdin o se sostreguin al centre, ni dels que estiguin guardats en els seus magatzems.
D'acord amb això, el Síndic s'ha adreçat a l'Ajuntament de Barcelona i li ha fet arribar les consideracions següents:
Els procediments administratius aprovats i fixats per les normes constitueixen la garantia d'una actuació no arbitrària per part dels poders públics. Així, quan un ciutadà formulada davant una Administració pública una reclamació per danys i perjudicis, són els procediments administratius que regula el Reial decret 429/1993, de 26 de novembre, els que permeten dilucidar si cal fer efectiva o no la responsabilitat patrimonial.
La tramitació correcta d'aquest procediment garanteix que es puguin investigar els fets i les circumstàncies que han concorregut i, en el marc del procediment, el ciutadà pot aportar proves a favor seu i contradir l'Administració. En essència, el que es persegueix és esbrinar objectivament els fets per decidir si el ciutadà té dret a ser indemnitzat o no i, així, protegir tant els seus drets com els de l'Administració, que representa l'interès general, sens perjudici de la posterior reclamació en via judicial.
Així, un cop analitzat si s'havia d'admetre o no a tràmit la reclamació del promotor de la queixa, sens perjudici de facilitar-li un termini per esmenar la reclamació, calia impulsar el procediment en tots els tràmits: actes d'instrucció, pràctica de proves, sol·licitud d'informes (en tot cas, és obligatori l'informe del servei el funcionament del qual hagi ocasionat la presumpta lesió indemnitzable), audiència a la persona interessada, proposta de resolució i terminació del procediment amb resolució expressa, en un termini de sis mesos.
Per tot això, el Síndic recorda a l'Ajuntament de Barcelona la necessitat de tramitar i resoldre la reclamació de responsabilitat patrimonial presentada pel promotor de la queixa, d'acord amb el Reial decret 429/1993, de 26 de març, sobre el reglament dels procediments en matèria de responsabilitat patrimonial.
Posteriorment, l'Ajuntament ha tramès al Síndic un escrit de l'Institut de Barcelona Esports d'acord amb el qual s'ha acceptat el suggeriment que el Síndic li va formular i s'ha acordat la incoació de l'expedient de responsabilitat patrimonial en relació amb els fets exposats pel promotor de la queixa sobre el robatori de la seva bicicleta a les instal·lacions municipals.
En conseqüència, el Síndic posa fi a la seva intervenció en relació amb aquest assumpte.