La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta a la reclamació que va presentar en data 25 de setembre de 2009 als Serveis Territorials a Girona del Departament d'Educació sobre la impossibilitat d'optar a una de les places de difícil cobertura a causa d'una incidència tècnica del servidor informàtic.
La promotora indica que per demanar una d'aquestes places de difícil cobertura s'ha d'enviar un correu electrònic fins a les 15 hores del dia indicat i que ella el va enviar a les 13.39 hores, però va rebre una resposta automàtica dient que el servidor estava saturat, per la qual cosa no va poder obtenir cap plaça.
En vista d'això, la persona interessada va fer una reclamació escrita en què exposava la situació, però encara no ha rebut cap resposta.
Pel que fa a la recepció o no del correu electrònic de la persona interessada per part del Departament d'Educació, l'informe que ha tramès aquest departament difereix substancialment del que exposa la promotora en el seu escrit de queixa i, en conseqüència, l'assumpte esdevé finalment una qüestió de prova i de valoració dels fets en relació amb el qual el Síndic no pot intervenir.
Tanmateix, el Síndic recorda a l'actual Departament d'Ensenyament l'obligació de garantir que l'ús dels mitjans electrònics promogui una administració pública oberta, transparent, accessible, eficaç i eficient, d'acord amb el que disposa la Llei 29/2010, de 3 d'agost, de l'ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya. Cal remarcar que aquesta llei inclou entre els principis que han d'informar la incorporació dels mitjans electrònics en les actuacions de les administracions els de qualitat i seguretat.
Així mateix, i com que l'informe rebut confirma que no es va donar una resposta escrita a la reclamació de la persona interessada, el Síndic recorda al Departament que l'article 53 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, estableix l'obligació de totes les administracions de dictar una resolució expressa en tots els procediments i de notificar-la a les persones interessades.
Amb la resolució expressa, encara que sigui fora dels terminis previstos per la normativa, es fa possible que els ciutadans tinguin un coneixement fefaent del determini adoptat per l'Administració en relació amb la seva sol·licitud i puguin resoldre el que millor els convingui en defensa dels seus interessos.
Un cop fetes aquestes consideracions, el Síndic dóna per tancades les seves actuacions en aquest assumpte.