Una associació mostra la seva disconformitat amb la resposta del Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) a una petició d'accés a les instruccions amb relació a l'aplicació de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
La resposta esmentada fa referència només a la facultat de dictar instruccions en l'àmbit de les administracions, adreçades als òrgans jeràrquicament dependents i que, per aquest motiu, es considera que pertanyen a l'àmbit estricte de la gestió interna de l'Administració. Però no assenyala les raons concretes per les quals es denega l'accés sol·licitat a les instruccions, de conformitat amb els límits establerts a l'article 37 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
En aquest sentit, la petició dels promotors de la queixa no fa una referència genèrica a l'exercici de la facultat de dictar instruccions sinó que demana accés a les instruccions adoptades específicament amb relació a l'aplicació de la Llei 39/2006, abans esmentada. Fins i tot la resposta donada no concreta si s'han dictat instruccions en l'àmbit concret plantejat.
El DASC assenyalava que, efectivament, s'han dictat les següents instruccions en aplicació de la Llei esmentada:
- Instrucció 2/2007, de la Secretaria General del Departament, per la qual s'estableixen els criteris generals per tramitar el procediment de reconeixement de la situació de dependència i el procediment d'elaboració del Programa individual d'atenció.
- Instrucció 13/2007, de la Direcció General de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (en endavant ICASS), per la qual s'estableixen els criteris tècnics per determinar les compatibilitats i incompatibilitats entre els serveis i les prestacions econòmiques del Sistema per a l'Autonomia i l'Atenció a la Dependència (SAAD) i els serveis i les prestacions del Sistema Català de Serveis Socials.
- Instrucció 5/2008, de la Direcció General de l'ICASS, per a l'accés de persones amb reconeixement de dependència a les places de la xarxa pública de serveis socials.
- Instrucció 7/2008, en relació amb l'aplicació de la Llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
- Instrucció 5/2009, de definició de serveis i criteris per aplicar en diverses situacions residencials en el moment de realitzar el Programa d'atenció individualitzada a persones en situació de dependència.
- Instrucció 7/2009, en relació amb el Programa d'ajudes d'atenció social a les persones amb discapacitat de l'ICASS.
- Instrucció 10/2009, per a l'aplicació de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
La informació esmentada assenyala també que les instruccions indicades pertanyen a l'àmbit estricte de la gestió interna de l'Administració, i així justifiquen que no s'hagi atès la petició d'accés d'aquella associació.
No obstant això, en el marc que configuren els articles 35 i 37 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, sobre el dret d'accés dels ciutadans a expedients i arxius administratius, el Síndic entén que la raó indicada no justifica la negativa a accedir a aquells documents.
En aquest sentit, aquesta institució recorda que els límits del dret a la informació són els que determina l'article 37 abans indicat, sense que sigui viable fer-ne una interpretació extensiva, que afegeixi limitacions addicionals a les que es preveuen legalment. Des d'aquesta perspectiva, el fet que es tracti de documents elaborats i aprovats en exercici de la potestat d'autoorganització no ha d'actuar com a límit a aquell accés informatiu.
El Síndic també recorda que ni la matèria sobre la qual aquelles instruccions incideixen ni l'exercici de la potestat d'autoorganització constitueixen, per si mateixos, un límit a l'exercici del dret d'accés que la Llei reconeix als ciutadans i que només pot ser exclòs -o limitat en el seu abast- en els supòsits establerts a l'article 37 abans esmentat.
Per tot això, el Síndic suggereix al recent Departament de Benestar Social i Família que faciliti als promotors de la queixa una còpia de les instruccions ressenyades, tal com van sol·licitar al seu dia.
Així mateix, recorda que aquest departament hauria d'aprovar aquestes instruccions mitjançant un instrument normatiu i publicar-les, per tal que tinguin incidència -encara que sigui des d'un vessant organitzatiu- en els drets i les obligacions dels ciutadans.
El Síndic assenyala també que les instruccions esmentades i les qüestions plantejades pels promotors de la queixa no es poden deslligar dels problemes que genera la manca de regulació d'un procediment de tramitació de les sol·licituds, en desplegament de la Llei 39/2006, abans esmentada, tal com ja s'ha destacat en queixes anteriors.
Posteriorment, el Departament de Benestar Social i Família ha informat que ha acordat permetre l'accés a les instruccions en qüestió a qui ho sol·liciti. Per aquesta raó, el Síndic considera acceptat el seu suggeriment i dóna per finalitzada aquesta actuació.