El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la tramitació de la seva prestació de la renda mínima d'inserció.
Exposa que l'abril de 2011 se li va concedir la prestació, però que se li va suspendre el setembre de 2011 per ser perceptor d'un subsidi d'atur. Tot i això, diu que va comunicar que era perceptor del subsidi a la seva sol·licitud inicial de la prestació però que, per error, l'Administració no va tenir en compte aquest fet.
El Departament d'Empresa i Ocupació ha indicat que el febrer de 2012 es va valorar favorablement la represa de la prestació econòmica del promotor però que no s'ha arribat a fer efectiva per manca de disponibilitat de crèdit i prioritat d'altres expedients.
Tot i això, pel que fa a la suspensió acordada el setembre de 2011, el promotor al·lega que en la sol·licitud ja havia comunicat que percebia el subsidi d'atur, i així ho reconeix el Departament en la resolució del recurs d'alçada. Per tant, no hi va haver incompliment en aquest sentit per part de la persona interessada. Ara bé, en resoldre la sol·licitud no es va tenir en compte aquesta circumstància, i l'import fixat va ser superior al que correspondria. S'assenyala que la suspensió es va establir per rescabalar l'import abonat indegudament durant el període d'abril a agost de 2011 per aquest motiu.
La Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció, recull els supòsits en què és possible la suspensió de la prestació, i preveu també la possibilitat que l'Administració, amb les actuacions prèvies de comprovació que siguin procedents, exerceixi accions de rescabalament contra les persones que l'hagin percebut indegudament. Tot i això, la normativa no preveu la suspensió com a forma de reintegrament de quanties percebudes indegudament, i en aquest sentit aquesta pràctica no es pot considerar adequada perquè no es troba emparada per la normativa d'aplicació, perquè no s'adequa al concepte de la suspensió i perquè comporta perjudicis greus per a les persones afectades.
De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació:
1. Que eviti la suspensió com a forma de rescabalament de les quanties abonades indegudament, i apliqui amb preferència una deducció temporal en l'import mensual, o qualsevol altra fórmula que asseguri que la família afectada pot cobrir les necessitats bàsiques de subsistència.
2. Que reguli específicament el procediment de reintegrament de quanties percebudes indegudament.
3. Que garanteixi, en els supòsits en què s'hagi de fer un rescabalament, el compliment dels principis bàsics del procediment administratiu, en particular pel que fa a una resolució motivada suficientment, amb explicació clara i detallada de les dades i els elements fàctics que s'han tingut en compte (quanties, període, etc.), i amb audiència a la persona interessada.
4. Que comprovi i avaluï la situació del promotor i de la unitat de convivència durant el temps que ha transcorregut des de la suspensió i, si escau, que reprengui el pagament de la prestació, amb la quantia i pel període que correspongui, d'acord amb les circumstàncies que s'hagin donat en cada moment.