Resolució
Q-01218/2010 Manca de resposta del Consell Comarcal del Baix Camp a diverses sol·licituds de parada del servei de transport adaptat al municipi de Riudecanyes.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 15/03/2010
Data de l'últim moviment 03/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consell Comarcal del Baix Camp Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Una veïna del municipi rural de Riudecanyes explica que té una filla de trenta-cinc anys amb discapacitat intel·lectual que treballa en un centre especial de treball amb seu a Reus.

La promotora assenyala que no hi ha servei públic de transport que comuniqui el seu municipi amb Reus, la qual cosa dificulta molt la possibilitat de desplaçament de la seva filla al seu lloc de treball.

Indica, igualment, que hi ha un servei de transport escolar per a infants amb necessitats d'educació especial que diàriament fa un recorregut per diferents municipis rurals de la comarca, entre els quals Montbrió, que és el més proper a Riudecanyes. 

També assenyala que va aconseguir una autorització del Consell Comarcal del Baix Camp perquè la seva filla pugui utilitzar aquest servei per a desplaçar-se a Reus cada dia. Amb tot, assenyala que tant per a ella com per a la seva filla és molt complicat desplaçar-se cada dia fins a Montbrió (a tres quilòmetres del seu domicili) en els horaris que circula l'autobús escolar. Per això, es va adreçar al Consell Comarcal del Baix Camp i va demanar que s'inclogués Riudecanyes dins de la ruta establerta per al servei de transport esmentat, amb la finalitat de fer-ho més operatiu a les necessitats tant de la seva filla com de dos veïns més que tenen algunes discapacitats i que també han d'anar diàriament a Reus.

La promotora ha manifestat la seva disconformitat amb el fet que ja ha adreçat diversos escrits en relació amb la seva petició, i que encara no ha obtingut cap resposta escrita. Així, explica els fets següents:

En data 27 d'agost de 2009 va adreçar un escrit al Consell Comarcal del Baix Camp en què reiterava la seva voluntat de concertar hora per entrevistar-se amb el president del Consell, tal com ho havia sol·licitat prèviament de manera verbal, el 22 de juliol de 2009. La resposta verbal del personal de l'oficina a aquest escrit va ser que tenia l'agenda molt plena.

El dia 2 de novembre de 2009 la persona interessada va adreçar un altre escrit al Consell Comarcal en què reiterava la seva voluntat de ser rebuda en audiència i explicava el problema de transport de la seva filla. També sol·licitava que es considerés la possibilitat que el transport escolar referit passés per Riudecanyes.

El dia 11 de febrer de 2010 va presentar una instància en què insistia en les peticions fetes en la carta de data 2 de novembre de 2009. En aquesta instància demanava, també, una resposta escrita en què constessin les raons que motivaven la impossibilitat de canviar el trajecte de l'autobús escolar en el sentit de la seva demanda i, addicionalment, demanava un document en què constessin les diferents rutes establertes per als transports que depenen del Consell Comarcal i que presten servei especial per a persones amb alguna discapacitat.

El dia 8 de març de 2010 va presentar una nova comunicació en què insistia en les demandes esmentades més amunt.

Contingut

El Consell Comarcal del Baix Camp informa que el servei reclamat per la persona interessada és un servei de transport escolar adaptat per a alumnes amb necessitats educatives especials que té una parada a Montbrió del Camp. 

També assenyala que un cop tramitada la sol·licitud del servei presentada per la promotora l'any 2008, i un cop autoritzada pel Departament d'Educació, l'Administració va autoritzar la seva filla com a usuària diària d'aquest transport.

Ara bé, pel que fa a la ruta d'aquest servei, s'indica que el municipi de Riudecanyes no està inclòs en la ruta ni s'hi pot incloure ja que no hi ha cap alumne d'aquest municipi que hagi de ser transportat diàriament a un centre d'educació especial. Igualment, s'assenyala que el vehicle de transport adaptat del Consell Comarcal del Baix Camp no disposa de més places lliures que permetin establir una ruta amb parada al municipi de Riudecanyes. Tanmateix, el Consell ha estudiat la possibilitat de crear una ruta alternativa a la del transport escolar amb necessitats educatives especials per mirar de donar resposta a aquesta demanda, però no ha estat possible, atesa la manca de disponibilitat pressupostària.

Addicionalment, s'informa que, tal com es va comunicar a la reunió que es va mantenir amb la promotora el 27 de novembre de 2009, hi ha un servei de transport públic que comunica Riudecanyes i Reus de dilluns a divendres, amb sortida de Riudecanyes a les 8.00 hores i arribada a Reus a les 8.30 hores, i que surt de reus a les 18.15 hores i arriba a Riudecanyes a les 18.50 hores. Igualment, s'indica que hi ha un autobús que comunica la parada de Reus - polígon industrial amb el taller del centre especial de treball on treballa la filla de la promotora.

A l'apartat final de l'informe es remarca, també, que d'acord amb l'últim certificat de disminució elaborat pel Centre d'Atenció al Discapacitat (en endavant CAD), la filla de la promotora no té mobilitat reduïda, per la qual cosa "cal concloure que no concorren els elements per afirmar que aquesta persona necessita un servei de transport adaptat. Aquesta circumstància, sumada al fet que en aquests moments el Consell Comarcal del Baix Camp no disposi de recursos financers suficients, fa que aquesta demanda de crear una nova ruta de transport adaptat amb parada a Riudecanyes, no hagi pogut ser atesa".

En relació amb el contingut d'aquesta resposta, el Síndic es va posar en contacte telefònic amb la promotora. En la conversa, la persona interessada va explicar que a la parada que té el servei de transport adaptat a Montbrió els únics usuaris que el fan servir son tres persones que viuen a Riudecanyes, ja que des de fa dos anys no hi ha cap infant de Montbrió que l'utilitzi. 

Quant al tema del transport públic Riudecanyes-Reus, la promotora informa que la seva filla no pot utilitzar aquest servei per arribar des de Riudecanyes fins a Montbrió per tal de fer allà la connexió amb el servei especial comentat ja que no coincideix l'horari del transport públic amb el de l'autocar.

Pel que fa a la utilització de transport públic per part de la seva filla en la ruta Riudecanyes-Reus-taller Baix Camp, la persona interessada explica que aquesta no és una opció viable en el cas de la seva filla discapacitada, atès que pateix una discapacitat del 84% i supera el barem de tercera persona, la qual cosa palesa que no està en condicions de fer un transbordament sola al polígon industrial de Reus per agafar el servei que la portaria fins al centre especial de treball. Aquesta opció resultaria molt riscosa en el cas de la seva filla.

Finalment, la persona interessada comenta que ha tingut un accident i que s'ha trencat el braç per la qual cosa des de fa uns dies no es pot fer càrrec dels desplaçaments de la seva filla. Insisteix, a més, que tots aquests arguments ja els ha manifestat al Consell Comarcal en les seves comunicacions i explica que no ha rebut cap resposta escrita a les seves peticions.

El Síndic també s'ha posat en contacte amb el Consell Comarcal, el qual comenta que per al curs 2010-2011 de moment es manté la reserva de plaça per a la filla de la persona interessada per un servei en les mateixes condicions que es prestava el curs 2009-2010, és a dir, recollint-la i deixant-la cada dia a Montbrió. També explica que ha tingut coneixement que la promotora té un problema de salut i no es pot fer càrrec del transport de la seva filla. Per això, l'ha ingressat temporalment a la residència que hi ha al centre especial de treball a Reus.

Vistes les circumstàncies d'aquest cas, el Síndic fa les següents consideracions generals sobre l'atenció especial que mereixen, per disposició constitucional i legal, les persones que pateixen alguna discapacitat, i altres consideracions més especifiques en relació amb el servei de transport adaptat per a persones amb discapacitat que presta el Consell Comarcal del Baix Camp:

1. L'article 49 de la Constitució espanyola estableix que els poders públics han d'establir polítiques per al tractament, la rehabilitació i la integració de les persones amb discapacitat, a qui han de prestar atenció especialitzada i emparar especialment per garantir els seus drets. En la mateixa línia, l'article 40.5 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya encomana als poders públics garantir la protecció jurídica de les persones amb discapacitats, promoure la seva integració social, econòmica i laboral, i adoptar les mesures necessàries per suplir o complementar el suport de llur entorn familiar directe. El Síndic entén que aquests elements han de ser les bases de les polítiques públiques en matèria d'atenció a aquest col·lectiu.

2. Durant els darrers anys s'han aprovat diferents normes adreçades a reconèixer i enfortir la garantia dels drets de les persones amb discapacitat, entre les quals cal remarcar la Llei 13/1982, de 7 abril, d'integració social dels minusvàlids, la Llei 51/2003, de 2 de desembre, d'igualtat d'oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat, i la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, que per a l'escolarització d'alumnat amb necessitats educatives especials recull els principis de normalització, inclusió, no discriminació i igualtat efectiva.

3. La protecció especial i especialitzada dels drets de les persones amb discapacitat, juntament amb la defensa dels drets d'altres col·lectius vulnerables, és un element fonamental per garantir el dret a la igualtat d'oportunitats de totes les persones. Amb aquest fi, s'estableixen diferents polítiques públiques específicament adreçades a aquests col·lectius.
 
4. D'acord amb la cartera de serveis socials per a Catalunya 2008-2009, aprovada mitjançant el Decret 151/2008, de 29 de juliol, el servei de transport adaptat és un servei complementari de suport als serveis socials d'atenció especialitzada per a persones amb discapacitat, que consisteix en la prestació d'un sistema de transport adaptat al grau de necessitat de les possibles persones usuàries per possibilitar el seu accés als serveis socials d'atenció especialitzada o aquells altres que permetin garantir la seva integració (apartat 1.2.5.1.3).

5. D'acord amb la Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, els ens locals supramunicipals tenen les competències de promoció i gestió dels serveis, les prestacions i els recursos propis de l'atenció social especialitzada per garantir la cobertura de les necessitats socials de la població del seu territori.

6. Segons la documentació que acompanya l'informe del Consell Comarcal, aquesta administració va signar un protocol per a la prestació del servei de transport adaptat durant el curs escolar 2009-2010 (en desenvolupament del Conveni per a la prestació del servei de transport adaptat amb el Departament d'Acció Social i Ciutadania -Fitxa núm. 9).

D'acord amb aquest protocol, el servei de transport adaptat interurbà que es presta es destinarà prioritàriament a les persones amb dificultats de mobilitat especials per tal de permetre els desplaçaments de caràcter regular o periòdic dels usuaris als centres de serveis socials d'atenció especialitzada o a aquells altres que garanteixen la seva integració social.

Igualment estableix que, ocasionalment, el Consell Comarcal podrà utilitzar les places no ocupades de rutes de transport escolar adaptat, amb l'autorització prèvia del Departament d'Educació. Aquesta autorització s'ha fet en el cas de la filla de la promotora.  
Després de revisar l'expedient de la persona interessada, s'ha pogut constatar que si bé es cert que d'acord amb el seu certificat de grau de disminució (de data 22 de març de 2010 i en què se li reconeix un 84% de discapacitat) ella no supera el barem de mobilitat, sí que supera el barem de dependència, és a dir, que necessita l'ajuda d'una altra persona per dur a terme les activitats de la vida diària. Per tant, encara que la filla de la promotora no pateix cap discapacitat física que li impedeixi la mobilitat, no assoleix la maduresa suficient per desplaçar-se autònomament, ja que no pot tenir cura de si mateixa a causa de l'alt nivell de discapacitat intel·lectual que pateix. Això coincideix amb la preocupació de la seva mare, que insisteix que l'opció d'anar cada dia al centre especial de treball en transport públic no és viable atès el seu grau de discapacitat. 

I és precisament el fet de la discapacitat de la filla de la promotora el que fa especialment important que es potenciïn tots els esforços adreçats a afavorir la seva integració social, com és el cas de la seva participació diària en les activitats del centre especial de treball al qual està vinculada.

Ateses aquestes circumstàncies, i en aplicació dels diferents enunciats normatius a què s'ha fet referència i d'acord amb els quals, en termes generals, el servei de transport adaptat és un servei complementari adreçat a les persones amb discapacitat amb la finalitat de possibilitar el seu accés als serveis socials d'atenció especialitzada o aquells altres que permetin garantir la seva integració, el Síndic entén que la filla de la promotora compleix els requisits per ser usuària d'aquest servei de transport adaptat referit reiteradament. 

Ara bé, en la seva resposta, el Consell assenyala que ateses les limitacions pressupostàries, no és possible atendre la demanada de la persona interessada "de crear una nova ruta de transport adaptat amb parada a Riudecanyes". 

Per tant, el Síndic recorda que, d'acord amb els escrits que ha fet arribar la promotora, la seva pretensió no és que es creï una nova ruta de transport adaptat amb una parada a Riudecanyes sinó que s'autoritzi, dins de la mateixa ruta de servei de transport adaptat que ja fa servir la seva filla, una parada a Riudecanyes, de tal manera que la puguin recollir al seu municipi i no s'hagi de desplaçar cada dia de Riudecanyes a Montbrió al matí i de Montbrió a Riudecanyes a la tarda.

D'acord amb tot això, el Síndic suggereix que s'estudiï la possibilitat d'incloure el municipi de Riudecanyes dins de la ruta del servei de transport adaptat que presta el Consell Comarcal del Baix Camp i del qual fa ús la filla de la promotora amb la finalitat que el vehicle que presta el servei la reculli i la deixi en el municipi de Riudecanyes amb l'objecte d'afavorir la seva integració social posant a la seva disposició un servei que li permetrà assistir diàriament al taller del centre especial de treball.

Finalment, recorda el deure de totes les administracions de donar resposta escrita a les peticions i instàncies que els adrecin els ciutadans, la qual cosa no s'ha produït en relació amb les peticions fetes per la promotora.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/05/2010 Consell Comarcal del Baix Camp Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/08/2010 Consell Comarcal del Baix Camp Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/09/2010 Consell Comarcal del Baix Camp Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/03/2011 Consell Comarcal del Baix Camp Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials- DOGC.4990 (18/10/2007)
Decret 151/2008, de 29 de juliol, pel qual s'aprova la Cartera de Serveis Socials 2008-2009- DOGC.5185 (31/07/2008)
Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació- BOE.106 (04/05/2006)
Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya- BOE.172 (20/07/2006)
Constitució Espanyola- BOE.311 (29/12/1978)
Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'integració social del disminuït- BOE.103 (30/04/1982)
Llei 51/2003, de 2 de setembre, de la igualtats d'oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat- BOE.289 (03/12/2003)