El Síndic ha obert una actuació d'ofici arran de la visita de l'Equip de Treball de l'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura i d'altres Tractes o Penes cruels, Inhumans o Degradants (en endavant ACPT) al Complex Assistencial en Salut Mental Benito Menni el dia 6 de febrer de 2014, concretament la Unitat de Crisi d'Adolescents (UCA), la Unitat de Crisi d'Adolescents Subaguts (USA) i la Unitat d'Hospitalització d'Aguts.
Arran de la visita al Complex Assistencial en Salut Mental Benito Menni, l'ACPT ha fet les recomanacions següents al Departament de Salut:
1. Les unitats estan dotades de càmeres a totes les habitacions per tal de garantir una intervenció ràpida en cas de crisis dels pacients, atès que estan permanentment monitoritzades per personal d'infermeria. No tenen capacitat d'enregistrar. S'explica que ja es va discutir aquesta qüestió abans d'instal·lar-les, però que tant per raons tècniques i de cost com per salvaguardar el dret a la intimitat dels pacients es va descartar. Si bé la gravació suposa un pas més quant a l'afectació al dret a la intimitat dels adolescents, també cal esmentar que la manca de gravació disminueix la capacitat de prevenció de qualsevol forma de maltractament. Així, el fet que les càmeres de vigilància no puguin gravar impedeix que en els casos excepcionals en què s'hagi de fer una contenció mecànica quedi un registre dels fets que es podria utilitzar per valorar-los posteriorment. Caldria incorporar la possibilitat de gravació de les imatges però amb la garantia que es destrueixin d'acord amb la legislació corresponent.
2. Els nois i noies menors de setze anys que es troben a la Unitat de Subaguts no tenen garantit el dret a l'educació, atès que el centre no té personal adequat per continuar l'ensenyament reglat, sinó que fan formació i activitats de lleure per mitjà d'una entitat. Caldria esmenar aquesta mancança per garantir el desenvolupament integral dels pacient. Aquest suggeriment també s'ha fet arribar al Departament d'Ensenyament.
3. La jerarquització de les actuacions davant d'una situació de risc està establerta de manera adequada, inclosa la possibilitat de control de la situació d'agitació i preagitació amb fàrmacs. Es recomana especificar al màxim les prescripcions facultatives dels fàrmacs ?de rescat? (nombre de repeticions possibles) i establir sistemes automatitzats d'alerta en els registres d'administració, tot i que es reconeixen les dificultats amb què es troben els professionals que treballen amb col·lectius com ara menors i pacients geriàtrics, per raons d'indicacions i advertències farmacològiques.
4. El centre disposa dels protocols preceptius de contenció mecànica, de grups de treball específics i d'un protocol d'actuació davant de situacions de violència, com a mostra de l'atenció a aquest tipus de mesures coercitives. Un registre general de contencions mes detallat, no només amb xifres brutes, contribuiria a guiar actuacions futures de millora en aquesta àrea.
5. En compliment de la normativa de protecció de dades es recomana extremar les mesures per garantir l'anonimat dels pacients en l'ús dels materials que s'utilitzin a cadascuna de les unitats (com ara la pissarra del control d'infermeria).