La persona interessada, mare d'una alumna amb necessitats educatives especials i actualment escolaritzada en un centre especialitzat en l'atenció d'alumnes amb el seu perfil, es queixa perquè l'equip d'assessorament i orientació psicopedagògica (en endavant EAP) de Mollet del Vallès es resisteix a dictaminar l'escolarització a aquest centre, de manera que la família s'ha de fer càrrec de les despeses de transport i menjador.
El Consorci d'Educació de Barcelona exposa en el seu informe que el dictamen d'escolarització de l'EAP corresponent signat el maig de 2010 proposa l'escolarització compartida de l'alumna afectada en dos centres situats a Mollet del Vallès, al seu propi municipi de residència.
Basant-se en la informació aportada tant per la persona interessada com per l'Administració, el Síndic efectua les consideracions següents:
1. D'acord amb el Decret 161/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de transport per tal de facilitar el desplaçament de l'alumnat en l'educació obligatòria, el Síndic comparteix amb l'Administració educativa que la gratuïtat en la provisió del servei de transport escolar no ha de ser garantida en el cas que la família opti per escolaritzar els seus fills a altres centres no proposats pel Departament d'Ensenyament sempre que aquesta proposta d'escolarització vetlli per l'interès superior de l'infant.
2. La consideració anterior no serveix en el cas del menjador escolar, ja que de conformitat amb el Decret 160/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de menjador als centres docents públics, en el cas dels centres d'educació especial o els centres d'acció especial, l'escolarització en un centre proposat pel Departament d'Ensenyament no cal que sigui obligatòria per tenir accés gratuït al servei.
En altres ocasions, el Síndic ja ha destacat a l'Administració educativa que la provisió gratuïta del servei de menjador escolar en cas d'alumnat amb necessitats educatives especials escolaritzats en centres ordinaris ha de ser aplicada amb les mateixes condicions que en el cas d'alumnat amb necessitats educatives especials escolaritzats en centres d'educació especial.
Per aquest motiu, el Síndic demana al Consorci d'Educació de Barcelona que la filla de la persona interessada tingui garantit l'accés gratuït al servei de menjador escolar.
3. Quant a la proposta d'escolarització d'un alumne a un centre d'educació especial, el Síndic assenyala que s'ha de garantir el seu màxim desenvolupament possible, i a vegades l'escolarització més adequada no passa per inscriure l'alumnat al centre d'educació especial del seu propi municipi, si n'hi ha.
Per tant, atès que la persona interessada, mitjançant documentació de professionals que ho corroboren, exposa que la proposta d'escolarització del Departament no és la més adequada per a la seva filla, el Síndic demana que l'EAP torni a valorar el cas i dictamini quin centre garanteix millor el màxim desenvolupament possible de les capacitats de l'alumna en qüestió.