Resolució
Q-01304/2010 Manca de resposta de l'Ajuntament de Deltebre a les sol·licituds dels grups municipals d'accés als mitjans de comunicació i de recursos materials.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Participació ciutadana, política i règim electoral
Data d'inici 19/03/2010
Data de l'últim moviment 18/02/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Deltebre Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Tres grups municipals diferents de l'Ajuntament de Deltebre demanen la intervenció del Síndic per disconformitat amb l'actuació del consistori amb relació a l'accés als mitjans de comunicació de titularitat municipal i a la manca de recursos materials suficients per desenvolupar les seves tasques.

Relaten que no tenen presència en el butlletí d'informació municipal, Desaigüe, ni en l'emissora municipal Ràdio Delta, ni en la pàgina web www.deltebre.cat, malgrat les demandes que han fet. També fan saber que, malgrat que disposen del Reglament que regula l'accés i les condicions d'ús a aquests mitjans de comunicació, aquest no es fa efectiu.

Finalment, informen que no disposen dels elements materials mínims necessaris per desenvolupar la seva tasca, com ara disponibilitat d'un gabinet de premsa, assignacions econòmiques periòdiques i un espai adequat per establir l'oficina.

Contingut

La resposta de l'Ajuntament consisteix en una còpia del Reglament d'organització i de funcionament de l'emissora municipal de Deltebre i del butlletí d'informació municipal, de les diverses propostes de participació i de l'Acord aprovat pel Ple municipal de 4 de desembre de 2009.

En canvi, el consistori no diu res sobre si els grups municipals tenen presència en els mitjans de comunicació, si bé en una conversa telefònica mantinguda tant amb els reclamants com amb la regidora responsable d'aquests mitjans s'ha confirmat que no. 

Davant d'aquesta informació, el Síndic recorda que l'Ajuntament està obligat per llei a "garantir la participació dels regidors i dels grups municipals en els òrgans d'informació i de difusió municipal, com ara la televisió local, les emissores de ràdio municipals i les publicacions i els butlletins editats per l'ajuntament", d'acord amb l'article 170.2 del Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya (en endavant TRLMRL). L'article 19 del Reglament municipal esmentat també estableix que cal garantir aquest dret.

Si bé disposar de butlletí municipal i altres mitjans de comunicació de titularitat municipal és una decisió discrecional per als ajuntaments de menys de 50.000 habitants, un cop s'ha decidit disposar-ne, l'accés ha d'estar garantit per a tots els grups municipals.

En conseqüència, aquesta institució recorda que, en aquest cas, garantir el compliment d'aquest dret de presència dels electes als mitjans de comunicació de titularitat municipal i no només al butlletí municipal, no és un acte discrecional, sinó una obligació. 

El precepte legal que conté l'article 170 del TRLMRL s'incorporà en la modificació de la Llei municipal i de règim local de Catalunya feta per la Llei 21/2001.

Abans d'aquesta modificació, el Síndic de Greuges de Catalunya en l'Informe al Parlament de Catalunya corresponent a l'any 2001, i com a resultat de queixes presentades similars, ja s'havia manifestat en el sentit següent: 

"El Síndic, en l'escrit que dirigí a l'alcalde, recordà que el dret a la llibertat d'expressió i d'informació permet als ciutadans la ponderació d'opinions i opcions diverses i per tant la conformació, en aquest cas, dels seus criteris i conviccions sobre les qüestions que afecten la col·lectivitat.

Considerem que el butlletí municipal, en tant que instrument públic, ha de permetre aquest reflex de la diversitat d'informacions i opinions tant dels representants dels ciutadans com de les associacions, ja que només així queda garantida una opinió pública lliure i el valor del pluralisme polític.

Finalitzàvem el nostre escrit manifestant que no es pot negar la difusió, mitjançant el butlletí, de les opinions dels representats polítics que discrepen de l'opinió del govern municipal i que calia adoptar mesures per tal que aquestes opinions siguin presents en el butlletí".

Tot i això, el Síndic recorda que el cert és que a Deltebre el Reglament que garanteix el dret d'accés va ser aprovat el setembre de 2006, però encara no s'ha dut a la pràctica. Així, es conculca la Llei vigent des del 2001, el Reglament municipal i l'Acord pres pel Ple municipal de 4 de desembre de 2009, que regula com s'ha de dur a terme aquesta presència dels grups municipals.

Amb relació al contingut d'aquest acord, en el punt dedicat al butlletí municipal Desaigüe, es diu que té com a "objectiu informar la ciutadania de tota l'activitat que genera l'Ajuntament de Deltebre com a institució i garantir la participació de les associacions i les entitats del municipi de Deltebre, a través de la secció "el veïnat". Per tant, seguint aquesta línia editorial, entenem que no dóna cabuda per al debat polític. Per a això ja es disposa d'altres instruments a l'abast de tots els partits polítics".

Davant d'aquesta informació, aquesta institució recorda que el dret garantit de participació en els mitjans de comunicació de titularitat municipal té sentit, ja que resulta un instrument idoni a l'abast dels electes, no dels partits polítics, perquè puguin difondre tant informació objectiva com el seu pensament sobre els esdeveniments municipals i actes de govern. En conseqüència, és convenient i inevitable que incorporin valoracions i opinions. 

És difícil destriar de manera asèptica allò que és informació del que és opinió. En l'àmbit de la gestió de les coses públiques, les que són d'interès de tots els ciutadans, el dret del ciutadà a ser informat inclou no només la descripció dels esdeveniments municipals, sinó també la valoració que puguin fer-ne els diferents grups municipals. Per tant, el debat polític, el debat sobre els assumptes que són d'interès general és higiènic democràticament i consubstancial a la tasca de govern i de control de l'acció de govern. No es pot negar al ciutadà el seu dret a conèixer les diferents opinions representades, sobre els assumptes d'interès municipal. Així, el ciutadà pot conformar el seu criteri sobre l'actuació del govern municipal i exercir el seu dret de vot de manera més informada i responsable.

Com diu l'acord de ple esmentat, efectivament, hi ha altres instruments a l'abast de tots els partits polítics per al debat polític. No es pot confondre, però, partit polític amb grup municipal. El dret d'accés als mitjans de comunicació de titularitat municipal es predica dels grups municipals i no dels partits polítics, i el debat polític sobre l'acció de govern té lloc al carrer, als partits polítics i, evidentment, al si de l'Ajuntament.

Per tant, el Síndic recorda el deure legal d'assegurar la presència dels regidors i dels grups municipals en els mitjans de comunicació de titularitat municipal, tenint en compte que aquesta presència incorpora tant el dret a informar de forma asèptica, si és que és possible, com el dret a la lliure circulació i transmissió d'idees, pensaments i opinions sobre els temes d'interès municipal.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/04/2010 Ajuntament de Deltebre Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Deltebre Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
14/06/2010 Ajuntament de Deltebre Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/11/2010 Ajuntament de Deltebre Resolució
05/11/2010 Ajuntament de Deltebre Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
21/01/2011 Ajuntament de Deltebre Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
02/02/2011 Ajuntament de Deltebre Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
18/02/2011 Ajuntament de Deltebre Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya- DOGC.3887 (20/05/2003)