La promotora de la queixa mostra el seu malestar envers l'actuació de la seva referent social del Centre de Serveis Socials Sant Antoni. Explica que arran la situació en què es trobava, sense habitatge i amb un fill de quatre anys a càrrec, l'octubre de 2013 li van oferir el recurs d'estada en un centre d'allotjament temporal familiar, amb la promesa que passats tres mesos passaria a un pis d'emergència social. Tot i això, passats els tres mesos la volien fer fora, però finalment li han renovat l'estada al centre per tres mesos més.
De la informació de què es disposa es desprèn que s'han mobilitzat recursos i dut a terme actuacions diverses per tal de garantir uns ingressos periòdics i un habitatge estable a la promotora i al seu fill d'acord amb les possibilitats existents.
No obstant això, el Síndic recorda a l'Ajuntament de Barcelona que l'article 27 de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant estableix de manera clara el dret a tots els infants a un nivell de vida adequat al seu desenvolupament físic, mental, espiritual, moral i social. Els estats membres han de prendre les mesures apropiades per ajudar els pares i altres persones responsables de l'infant a fer efectiu aquest dret i, en cas de necessitat, han de donar l'ajut material i els programes de suport principalment pel que fa a la nutrició, el vestit i l'habitatge. Aquest dret també està recollit a l'article 41 de la Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència.
El Síndic considera que la situació descrita de manca absoluta d'ingressos econòmics per part de la mare i sustentadora principal d'aquest infant, i de manca d'habitatge estable, després d'haver patit dos desnonaments d'habitatges anteriors, situa aquesta família en una situació d'enorme vulnerabilitat que requereix l'actuació de l'Administració.
Per tant, suggereix a l'Ajuntament que mobilitzi tots els recursos per tal de garantir que aquesta família disposi d'ingressos suficients i estables per cobrir les seves necessitats bàsiques, ja sigui reclamant la resolució de la prestació de renda mínima d'inserció que ha sol·licitat la promotora, ja sigui posant a la seva disposició ajudes alternatives.
El Síndic també suggereix a l'Ajuntament que valori les opcions d'habitatge més adequades a què pot tenir accés aquesta família que permetin garantir l'estabilitat de l'infant i el benestar físic i emocional que requereix per al seu desenvolupament.
Finalment, el Síndic suggereix al consistori que, en cas que no ho hagi fet, coordini les seves actuacions amb l'escola on acut l'infant i, si escau, requereixi la col·laboració de l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència per abordar la situació de precarietat econòmica d'aquesta família.