Arran d'una queixa referida a les suposades reduccions en la dotació de la figura del promotor escolar en centres amb elevada concentració d'alumnat gitano, el Síndic ha mantingut diverses reunions amb la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya i amb la Fundació Pere Closa. En el marc d'aquestes reunions, aquestes entitats han informat el Síndic que la mesura del promotor escolar, prevista en el Pla integral del poble gitano, ha experimentat reduccions pressupostàries. Per estudiar aquest assumpte, el Síndic ha obert aquesta actuació d'ofici.
En el marc de l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament en relació amb aquest assumpte, es confirma que el desplegament de la mesura del promotor escolar s'ha vist afectada per les mesures d'austeritat aplicades en l'àmbit de l'educació.
Dels 13 municipis amb centres amb elevada concentració d'alumnat gitano en què aquesta figura desenvolupava les seves actuacions durant el curs 2011/2012, s'ha passat a 10 durant el curs 2012/2013, i de les 13 zones del curs 2011/2012, s'ha passat a 11 durant el curs 2012/2013.
Segons el contingut de les reunions mantingudes amb la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya i amb la Fundació Pere Closa, aquesta reducció de l'abast territorial del projecte també ha anat acompanyada d'una reducció del nombre de professionals (9 el curs 2012/2013) i de la seva dedicació horària, i d'un increment de la incertesa sobre la continuïtat i sobre la gestió econòmica del projecte. De fet, el mateix Departament d'Ensenyament informa que la partida pressupostària que hi ha destinat és de 50.000 euros, sense precisar si aquesta dotació es mantindrà el proper curs, i que la resta de fons necessaris per donar continuïtat al projecte s'han aconseguit mitjançant l'aportació de diverses entitats i institucions (ajuntaments, diputacions). L'informe del Departament d'Ensenyament conclou que de cara al curs vinent caldrà buscar fórmules per donar continuïtat al projecte.
Finalment, les entitats esmentades lamentaven que aquesta situació s'havia generat sense fer una avaluació a fons dels resultats del projecte. Contràriament a aquesta valoració, el Departament d'Ensenyament informa que anualment es fa una avaluació de les actuacions que s'han dut a terme amb l'objectiu d'avaluar l'impacte del projecte.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic recorda que l'alumnat d'ètnia gitana és un dels col·lectius socialment més vulnerables i amb més dificultats d'escolarització, i també amb més necessitats de suport educatiu.
Conceptualment, la funció de la figura del promotor escolar està orientada a acompanyar l'escolaritat d'aquest alumnat i a garantir el seu dret a l'educació en igualtat d'oportunitats, amb actuacions destinades, entre d'altres, a reforçar les seves expectatives d'èxit escolar i la continuïtat de les seves trajectòries educatives, i a enfortir la seva vinculació amb el centre, en especial entre els absentistes, per mitjà de la utilització de metodologies inclusives, de participació activa i de visibilització de la cultura gitana en el currículum escolar i en el projecte educatiu de centre per part del professorat. Les seves actuacions també estan destinades a promoure la participació de la família en les activitats escolars i en el seguiment dels seus fills i filles, a augmentar les seves expectatives vers l'escola, a valorar la importància de l'assistència diària a classe i de la continuïtat dels estudis i a promoure la col·laboració dels diferents agents educatius del territori en aquests objectius.
Per tant, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que, d'acord amb el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats i amb les necessitats de suport educatiu de l'alumnat gitano, malgrat les dificultats pressupostàries, vetlli per donar continuïtat a la figura del promotor escolar i col·labori amb les entitats que hi intervenen per aconseguir la suficiència econòmica necessària per tirar endavant el projecte.