Resolució
Q-01356/2010 Disconformitat amb l'Ajuntament d'Aiguafreda per la imposició de contribucions especials per al finançament d'una obra d'un carrer i per la manca de serveis en una finca.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Planejament i execució urbanística
Data d'inici 23/03/2010
Data de l'últim moviment 13/10/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Aiguafreda Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora manifesta la seva disconformitat amb l'Ajuntament d'Aiguafreda per certs aspectes relatius a la imposició i ordenació de contribucions especials per al finançament del projecte executiu de l'obra del carrer Enamorats, entre la carretera de Ribes i la zona de la casa de colònies.

La promotora manifesta el seu desacord amb els fets següents:

En primer lloc, amb la inclusió en el pressupost que s'ha de finançar mitjançant contribucions especials de les obres corresponents a la canalització de la riera Torrent de Cruïlles, fet que considera improcedent perquè el benefici que comporta s'hauria de considerar general, no particular.

I en segon lloc, amb la falta de previsió de connexió individual dels serveis previstos a la seva finca ja que, per la seva topografia, no pot gaudir dels serveis que s'instauraran i no se n'ha previst la connexió.

Contingut

Atès que un dels motius de disconformitat que va exposar la promotora de la queixa era la inclusió en el pressupost de les obres corresponents a la canalització de la riera Torrent de Cruïlles, el Síndic va sol·licitar informació al consistori sobre el detall de les obres de canalització, l'afectació i la ponderació del benefici particular i del benefici general a fi d'estudiar-ne amb deteniment el finançament a través de la figura impositiva.

Com a resposta, el contingut de l'informe tècnic aportat per la corporació local diu el següent:

"Pel que fa a la part corresponent a la canalització del torrent, que es podria entendre que no només beneficia els veïns que limiten la finca sinó que pot afavorir l'interès general, efectivament, s'ha buscat el màxim de finançament amb aportació de la Generalitat de Catalunya a través del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya i del mateix Ajuntament d'Aiguafreda, de manera que els veïns es facin càrrec dels serveis de paviment el carrer, així com de la part proporcional del sanejament d'aigües pluvials".

D'altra banda, l'informe jurídic emès en resposta a l'al·legació presentada per la promotora de la queixa, exposa el següent: "Respecte dels costos que impliquen l'endegament del torrent, em remeto a allò disposat en l'informe tècnic municipal, [...] trobem jurisprudència que acredita que sí beneficien aquest tipus d'obres en concret al titular d'una de les finques o a diversos titulars [...]."

En vista del contingut dels informes emesos, el Síndic fa les consideracions següents:

Les contribucions especials, per la seva naturalesa jurídica, són un tribut en què conflueixen dos principis bàsics de justícia tributària: capacitat econòmica i provocació de costos, la projecció dels quals es configura arran la correlació entre l'existència del fet imposable i la quota de la liquidació tributària de les contribucions especials.

D'acord amb l'article 28 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, constitueix el fet imposable de les contribucions especials l'obtenció pel subjecte passiu d'un benefici o augment de valor dels seus béns com a conseqüència de la realització d'obres públiques o de l'establiment o ampliació de serveis públics.

Els dos factors que integren el pressupost de l'aspecte material del fet imposable són l'obtenció d'un benefici especial per al subjecte passiu o d'un augment de valor dels seus béns i la realització d'una activitat administrativa. 

Reiterada jurisprudència ha establert el límit que s'ha de considerar que concorre un benefici especial per al subjecte passiu, concretant que la idea de benefici especial es troba relacionada amb l'execució de les obres que afecten de manera concreta, directa i especial determinades persones, tal com succeeix quan es pavimenta un carrer, entenent que sempre es vol pretendre un benefici especial predominant, que es va difuminant progressivament a les zones més properes, fins arribar a identificar-se com un benefici comú a tots els propietaris dels immobles.

Ara bé, en altres obres, com per exemple les que constitueixen els sistemes generals, el fi predominant és l'interès comú, que evidentment afecta tots els propietaris, però que normalment no genera un benefici especial, sinó la simple concreció individual de l'interès comú esmentat. Per tant, en aquesta línia la jurisprudència exclou del finançament mitjançant contribucions especials les obres incloses en el projecte que es correspondrien a intervencions en els sistemes generals.

D'altra banda, la determinació del cost a repartir entre els subjectes passius i la hisenda municipal ha de ser un reflex de la ponderació entre el benefici especial i el benefici general, element essencial del tribut que ha d'estar degudament motivat.

Vista la documentació municipal aportada, i pel que fa a la imputació dels costos de la canalització del Torrent de Cruïlles a través de la figura impositiva de les contribucions especials, no se'n desprèn quina és la motivació en la determinació del percentatge de repartició, la concreció de la ponderació entre el benefici especial i general i, consegüentment, la seva quantificació, ni els imports de les subvencions rebudes.

Per aquest motiu, el Síndic demana informació addicional sobre:

1. El detall de les obres dutes a terme en la canalització de la riera i el seu cost, que han estat finançades a través de contribucions especials. En aquest sentit, la persona interessada denuncia que s'han dut a terme i imputat els costos d'obres d'enginyeria hidràulica.

2. La justificació de l'execució de les obres de canalització de la riera, de conformitat amb la memòria del projecte tècnic d'obres.

3. La motivació en la determinació del benefici general i el benefici particular derivat de la canalització de la riera i la seva consegüent ponderació pel que fa a la imputació de costos a repartir entre els subjectes passius i la hisenda municipal.

4. Les subvencions atorgades per dur a terme de manera exclusiva les obres de canalització. 

En darrer terme i en la línia argumental exposada, el Síndic suggereix que, si escau, es revisin les partides d'obres corresponents a la canalització del Torrent de Cruïlles que es podrien considerar no repercutibles en el sistema de finançament de contribucions especials per respondre a un interès predominantment comú.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/04/2010 Ajuntament d'Aiguafreda Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/05/2010 Ajuntament d'Aiguafreda Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/09/2010 Ajuntament d'Aiguafreda Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/03/2011 Ajuntament d'Aiguafreda Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/05/2011 Ajuntament d'Aiguafreda Reiteració posterior a la primera
11/05/2011 Ajuntament d'Aiguafreda Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/10/2011 Ajuntament d'Aiguafreda Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya- DOGC.3887 (20/05/2003)
Constitució Espanyola- BOE.311 (29/12/1978)
Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals- BOE.59 (09/03/2004)