Resolució
Q-01387/2012 Disconformitat amb la situació d'un jove immigrant no acompanyat, que resideix al centre d'acollida El Castell

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Menors immigrants no acompanyats
Data d'inici 27/02/2012
Data de l'últim moviment 02/11/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la situació d'un jove immigrant no acompanyat, que resideix al centre d'acollida El Castell.

Concretament, el promotor es queixa del fet que actualment el menor, que suposadament està en mesura cautelar judicial de reingrés en centre, no gaudeixi de cap autorització de residència ni rebi per part de la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (en endavant DGAIA) actuacions formatives i d'orientació i preparació per la seva transició a la vida adulta.

Contingut

Arran de l'informe tramès per la DGAIA, el Síndic constata que en data 28 de febrer de 2012, d'acord amb el Decret de la Fiscalia Provincial de Barcelona que determinava la majoria d'edat d'aquest jove, la DGAIA va resoldre deixar sense efecte les actuacions d'atenció immediata i d'ingrés al centre d'acolliment, i el jove va ser derivat als recursos d'atenció d'adults.

En el marc de l'actuació d'ofici 05829/2009, en data 20 d'abril de 2012 el Síndic va emetre una resolució referida al procés de desinternament d'aquests joves, resolució que el Síndic demana al Departament de Benestar Social i Família que faci extensiva a aquest expedient de queixa. En aquesta resolució, es feien els suggeriments següents al Departament de Justícia:

En primer lloc, el Síndic suggeria que els informes elaborats pels metges forenses incorporin de manera sistemàtica l'edat referida pels joves amb anys i mesos, i també el document que ho acredita, si n'hi ha. 

Pel que fa a la incorporació dels marges d'error en l'informe forense, malgrat que els estudis poblacionals emprats no són de referència, l'Institut de Medicina Legal declina aquesta possibilitat pel fet que els marges d'error en poblacions estudiades no es poden emprar en poblacions no estudiades, atès que són poblacions diferents. Des de la perspectiva de la defensa de drets, malgrat que l'Institut de Medicina Legal segueixi els protocols i les recomanacions d'experts en medicina forense, el Síndic reitera la consideració que aquesta absència d'estudis poblacionals de referència que mesurin els marges d'error en la determinació de l'edat d'aquests joves resulta un greuge per a ells, atès que dificulta la possible detecció d'una minoria d'edat cronològica. 

I en segon lloc, el Síndic demanava de nou al Departament conèixer la seva valoració sobre aquest darrer assumpte, sense que això suposi qüestionar que l'Institut de Medicina Legal actua de manera rigorosa, segons els protocols establerts per la comunitat mèdica internacional i segons els instruments mèdics que té al seu abast.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/03/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/04/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/04/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/08/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/09/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució
02/11/2012 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials- DOGC.4990 (18/10/2007)