Resolució
AO-01424/2014 Actuació d'ofici relativa al Programa d'ajuts de suport a l'autonomia a la pròpia llar

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 05/03/2014
Data de l'últim moviment 15/04/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

Després de la publicació de l'Ordre BSF/84/2013, de 3 de maig, per la qual s'aproven les bases i s'obre la convocatòria per a la concessió dels ajuts de suport a l'autonomia en la pròpia llar per a l'any 2013, l'Administració opta per detreure les diferències entre els imports percebuts per les entitats durant els mesos de gener a maig de 2013 i els que, d'acord amb l'aplicació d'aquesta ordre i segons la interpretació que se'n fa, els hagués correspost percebre durant tot l'any 2013, i els que perceben a partir del mes de juny de 2013.

Així, les entitats han percebut durant tot l'any 2012 i els primers mesos de l'any 2013 l'import de l'ajut de suport a l'autonomia en la pròpia llar regulada a la darrera ordre publicada que convocava les ajudes, l'Ordre BSF/167/2011, i a partir del maig de 2013 veuen com se'ls detreuen els imports ja abonats durant l'any 2013, ja que s'al·lega que a aquest període li és aplicable l'Ordre BSF/84/2013, publicada amb posterioritat, sense avís ni resolució previs. 

Les entitats ja han proporcionat el servei durant els mesos de gener a juny de 2013 d'acord amb el compromís que tenen amb el Programa i basant-se amb l'import que percebien fins a aquell moment, i ja comptaven amb aquest import per finançar les despeses associades. 

Atès que aquestes qüestions tenen un abast general, el Síndic ha considerat oportú obrir una actuació d'ofici.

Contingut

Un cop examinada aquesta qüestió, el Síndic conclou que cal tenir present que la Llei de serveis socials reconeix i potencia la participació del sector privat en la prestació de serveis, i per això l'integra a la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública per gestionar serveis que l'Administració no pot prestar directament.

Amb aquesta finalitat, l'Administració contracta i finança aquestes activitats, i en controla i n'avalua el funcionament, per la qual cosa estableix, com és el cas del Programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar per a persones amb discapacitat intel·lectual, unes ràtios professionals per garantir els estàndards de qualitat del servei.

És cert que a la Cartera de Serveis Socials les ajudes d'aquest programa es configuren com a ajudes de concurrència competitiva, subjectes a disponibilitat pressupostària, i l'Administració opta per fer convocatòries anuals d'acord amb el règim de subvencions.

No obstant això, a l'entitat acreditada per l'Administració per prestar aquest servei se li exigeix que subscrigui un contracte assistencial amb la persona beneficiària del programa i que elabori un pla d'atenció personal que la compromet a garantir una continuïtat en el servei d'acord amb les condicions establertes, i en què s'estableix que l'ajuda que rep la persona beneficiària per part de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) es farà efectiva directament a la mateixa entitat per poder sufragar les despeses que comporta la prestació del servei.

L'Administració, a partir del moment en què es resol la concessió de l'ajuda i es rep el contracte assistencial entre l'entitat i la persona beneficiària, ingressa mensualment a l'entitat la subvenció atorgada per mesos vençuts i amb la justificació prèvia per part de l'entitat de l'acompliment de la finalitat de la prestació sense haver de sol·licitar novament l'ajuda en les següents convocatòries, ja que es renova automàticament.

Aquesta situació genera un compromís també a l'Administració de finançament continuat i estable del servei que garanteix l'entitat d'acord amb els estàndards de qualitat establerts.

Fins a l'any 2013, les ajudes concedides per aquest concepte a les entitats s'han mantingut o han ascendit en les convocatòries fetes anualment. Durant l'any 2012 es van satisfer les ajudes amb la finalitat de continuar garantint el servei que proporcionaven les entitats que ja integraven el Programa durant el 2011.

Durant el mes de maig de 2013, però, es va publicar la convocatòria per a l'any 2013 i l'import de l'ajuda que es va establir era inferior al que es recollia a la convocatòria de 2011.

Sense avís previ, a partir del mes de maig de 2013 es va rebaixar l'import de l'ajuda mensual que reben aquestes entitats d'acord amb el que disposa la convocatòria de 2013 i, a més, es van retreure les diferències de quantitats ingressades durant els mesos anteriors a la convocatòria del mateix 2013.

El Síndic considera que les entitats que col·laboren amb l'Administració per garantir un servei d'acord amb un mòdul professional establert normativament, que suposa el treball d'un equip tècnic qualificat, haurien de tenir coneixement previ de les noves condicions de finançament que l'Administració prestarà per a aquest servei, que s'exigeix que es garanteixi amb continuïtat i qualitat.

D'altra banda, s'exigeix a les entitats que reintegrin les quantitats que ha avançat l'Administració durant l'any 2013 abans que es convoquessin les ajudes, quan d'acord amb la normativa de subvencions no s'ha produït cap de les causes previstes perquè es pugui exigir aquest reintegrament. 

El contracte assistencial es va signar amb la persona beneficiària d'acord amb les condicions establertes a la convocatòria per a la qual es va presentar la sol·licitud de l'ajuda sense que s'hagi donat informació ni opció a les entitats de replantejar el contracte assistencial subscrit d'acord amb les noves condicions de la convocatòria. 

Finalment, no s'observa que s'hagi resolt ni sol·licitat la devolució d'ingressos indeguts a les entitats ni que se'ls hagi ofert la possibilitat de plantejar a l'Administració les seves objeccions, d'acord amb les exigències de tramitació d'un procediment administratiu, sinó que s'ha aplicat un descompte d'aquests ingressos als imports de les mensualitats següents de facto. 

Ateses aquestes consideracions, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que:

- La rebaixa de l'import de l'ajuda d'acord amb les disponibilitats pressupostàries establerta a l'Ordre BSF/84/2013 per a l'any 2013 s'apliqui en tot cas a partir de la data de publicació de l'Ordre, i que no s'exigeixi a les entitats el reintegrament de les quantitats ja percebudes durant l'any 2013.

- S'informi les entitats que integren el Programa de les disponibilitats pressupostàries i les mesures que cal aplicar amb relació a aquest programa amb prou antelació i donant-los l'opció de poder plantejar les seves objeccions, si es cau; i que s'apliqui la normativa vigent pel que fa al règim de subvencions i al procediment administratiu comú per a les resolucions que el Departament prengui.

- Doti el Programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar d'un sistema de finançament estable que garanteixi la continuïtat del servei i que permeti a les entitats que hi participen poder sufragar les despeses que comporta la prestació del servei d'acord amb els estàndards de qualitat vigents.

- Valori la possibilitat de regular el Programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar amb un règim jurídic diferent a la subvenció que permeti garantir la continuïtat i la qualitat del servei, d'acord amb la finalitat d'aquestes ajudes.

Tramitació

Data Administració Tràmit

31/03/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
14/05/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
12/12/2014 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
15/12/2014 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
17/03/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
15/04/2015 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-05625/2013