A criteri del Departament d'Ensenyament, la decisió de suprimir l'oferta de P3 de l'escola Gil Cristià, i no als altres dos centres, s'ha adoptat perquè aquest és el centre de creació més recent, amb menys docents afectats per la possible pèrdua de destinació de professorat definitiu (té menys professorat amb destinació definitiva), i per la voluntat d'assegurar un dimensionament adequat de l'escola Abel Ferrater, de dues línies. Malgrat que no s'esmenta, previsiblement, la situació pressupostària del Departament d'Ensenyament també ha contribuït a aplicar aquesta mesura en aquest centre i no en els altres.
Davant d'aquesta decisió, d'entrada, convé destacar que la mesura del tancament progressiu de l'escola Gil Cristià es fa en el marc del manament del Departament d'Ensenyament de programar l'oferta educativa. En aquest sentit, la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, estableix en l'article 44 que ?1. Correspon al Departament aprovar la programació de l'oferta educativa? i que ?4. El Departament, en el marc de la programació educativa, ha de determinar periòdicament l'oferta de llocs escolars tenint en compte l'oferta existent de centres públics i centres privats concertats?. Addicionalment, l'esmentada llei preveu en l'article 45 que ?1. El Govern, en el marc de la programació de l'oferta educativa, crea centres públics de titularitat de la Generalitat, en modifica la composició i, si escau, els suprimeix.? (tal com també ho fa l'article 74, sobre creació, autorització i supressió de centres educatius). Així doncs, aquesta mesura, si bé pot ser discutida legítimament pels membres de la comunitat educativa afectats, atès que modifica les seves condicions d'escolarització, per se no suposa una vulneració de drets i s'emmarca dins les funcions de programació de l'oferta educativa que l'Administració educativa té assignades.
Des d'aquesta perspectiva, el Síndic no aprecia actuació irregular per part del Departament d'Ensenyament, des del moment en què aquesta administració pot adoptar aquesta decisió de tancar progressivament centres en el marc de les seves competències, i que aquest tancament no malmet necessàriament les condicions de qualitat i equitat en què els alumnes estaran escolaritzats a partir del curs 2013/2014, si bé és cert que modifica aquestes condicions d'escolarització i aquestes noves condicions poden satisfer més o menys a determinades famílies.
Pel que fa a la denúncia de la suposada supressió d'un mestre, el Síndic ha demanat al Departament d'Ensenyament informació sobre quants alumnes per grup disposa el centre i quina dotació de mestres d'educació primària li correspon, i sobre quina dotació de mestres manté per al curs 2014/2015 per especialitats docents.
En cas que la dotació de mestres d'educació primària no s'ajusti al que estableix la resolució de plantilles, el Síndic ha demanat al Departament d'Ensenyament que s'adeqüi, tot recordant que la consolidació de determinats llocs escolars d'un centre en situació de tancament progressiu no pot afectar negativament la dotació de les diferents especialitats docents de la plantilla a mesura que el centre va eliminant oferta.