Resolució
Q-01428/2011 Disconformitat amb l'atenció rebuda al Servei d'Urgències de l'Hospital de Calella

Matèries
Polítiques socials
Salut
Disconformitat amb el tracte rebut pel pacient
Data d'inici 15/03/2011
Data de l'últim moviment 30/03/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'atenció que es va prestar al seu fill al Servei d'Urgències de l'Hospital de Calella per tractar la seva diabetis i amb el tracte que els van dispensar a ella i al seu fill.

Contingut

Després d'estudiar amb deteniment tota la informació de què es disposa en aquest cas, el Síndic fa les consideracions següents:

En primer lloc, pel que fa a la manca de resposta a les preguntes que va fer la promotora als professionals mentre atenien el seu fill i les dificultats amb que s'ha trobat perquè li facilitin la documentació relativa a l'assistència sanitària que se li va prestar el 27 de juliol de 2010, el Síndic recorda que la Llei 21/2000, de 29 de desembre, sobre els drets d'informació concernent a la salut i l'autonomia del pacient, i la documentació clínica, regula, entre altres qüestions, el dret d'informació dels usuaris i els seus drets en relació amb la documentació clínica que es genera arran de l'assistència sanitària a què se sotmeten.

Aquesta llei recull que, en qualsevol intervenció assistencial, els pacients tenen dret a conèixer tota la informació obtinguda sobre la pròpia salut. La informació ha de formar part de totes les actuacions assistencials, ha de ser verídica i s'ha de donar de manera comprensible i adequada a les necessitats i els requeriments del pacient, per ajudar-lo a prendre decisions de manera autònoma.

Pel que fa al cas concret de l'assistència prestada al fill de la promotora, no hi ha dubte que el metge que l'atenia havia d'anar informant de tot allò que, arran del seu criteri professional, va decidir endegar un cop diagnosticat i sobretot havia de respondre totes les seves preguntes i aclarir-li tots els dubtes que li hagués pogut plantejar.

Pel que fa als drets d'accés a la història clínica, la Llei estableix que el pacient té dret a accedir a la documentació de la seva història clínica i a obtenir una còpia de les dades que hi figuren. Tot i això, en aquest cas la promotora ha hagut de demanar en diverses ocasions que li facilitessin la documentació clínica relacionada amb l'assistència que es va prestar al seu fill i li ha calgut insistir perquè finalment la hi facilitessin de manera completa.

Per tant, el Síndic recorda al Departament de Salut l'obligació que tenen els professionals sanitaris de garantir el dret a la informació dels seus pacients. I, pel que fa al dret d'accés a la documentació clínica, el Síndic suggereix que s'introdueixin les mesures correctores que calguin perquè aquesta situació no es repeteixi i tots els professionals tinguin coneixement que el pacient té dret que se li faciliti la documentació relacionada amb l'assistència que se li ha prestat de manera completa i sense dilacions innecessàries.

En segon lloc, pel que fa a la identificació dels professionals, hi ha discrepàncies sobre si els professionals sanitaris que van atendre el fill de la persona interessada van facilitar o no les seves dades quan aquesta persona les hi va sol·licitar. Mentre que tant el metge com la infermera afirmen que sí que les van facilitar, la promotora manifesta que només va poder anotar el número del metge, que, a més, segons esmenta, no coincideix amb el número de col·legiat que se li va facilitar posteriorment quan va demanar les dades identificatives d'ambdós professionals per escrit.

Malgrat aquesta discrepància, el Síndic recorda al Departament no només la necessitat que tots els professionals vagin identificats sinó que aquesta identificació estigui col·locada en un lloc suficientment visible per a l'usuari. De la mateixa manera, en cas que el pacient o els seus familiars demanin la identificació de qualsevol de les persones implicades en la seva atenció, cal que aquests professionals facilitin aquesta informació.

En tercer lloc, pel que fa al tracte que es va prestar a la promotora i al seu fill, de la informació rebuda es desprèn que hi va haver una actitud agressiva per part del pacient i de la seva mare. Tanmateix, de la reclamació de la persona interessada es desprèn que va ser víctima d'un tracte humiliant i de menyspreu per part del personal que els va atendre.

No obstant aquesta discrepància, és obvi que el tracte entre pacients, familiars i treballadors de l'hospital ha d'estar sempre basat en el diàleg, el respecte i la comprensió; és evident que, malgrat les discrepàncies, és convenient i recomanable un tracte respectuós i digne entre pacients i professionals, cosa que s'ha de procurar entre ambdues parts.

Amb aquestes consideracions, el Síndic dóna per acabada la seva intervenció en aquest assumpte

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/04/2011 Servei Català de la Salut SCS Sol·licitud d'informació a l'Administració
20/07/2011 Servei Català de la Salut SCS Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/11/2011 Servei Català de la Salut SCS Reiteració posterior a la primera
02/12/2011 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/01/2012 Departament de Salut Resolució
30/03/2012 Departament de Salut Seguiment finalitzat