El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca d'actuació de l'Ajuntament de Sitges davant l'escrit que una comunitat de propietaris va presentar per denunciar la utilització d'un espai tancat en el pati interior d'un local de la planta baixa de l'edifici sense la preceptiva llicència municipal i sense permís de la comunitat de propietaris. Per aquest motiu, sol·licitava una inspecció per comprovar l'existència del cobert i l'actuació de l'Administració per retirar-lo. Tot i això, no s'ha donat resposta a aquest escrit ni s'ha dut a terme cap actuació en relació amb el cobert il·legal.
El Síndic recorda que en aplicació de la Llei d'urbanisme la potestat de protecció de la legalitat urbanística és d'exercici preceptiu per l'administració competent i, per tant, es troba obligada a activar els mecanismes establerts legalment per fer efectiva la tutela i la protecció de l'ordenament urbanístic. L'urbanisme és una funció pública, a l'exercici de la qual l'Administració no pot renunciar, i comporta dur a terme de forma necessària les actuacions de defensa i eficàcia del planejament, aprovat d'acord amb l'interès general del municipi.
En exercici d'aquesta potestat, l'actuació de l'Administració ha de caracteritzar-se per la rapidesa de reacció a determinar l'abast i el contingut de la infracció urbanística i a incoar un expedient de protecció de la legalitat urbanística, que ha de tenir per objecte, de manera conjunta o separada, l'adopció de les mesures de restauració de la realitat física alterada, la imposició de sancions i la determinació dels danys i els perjudicis causats, tot adoptant les mesures provisionals que s'estimin necessàries per garantir l'eficàcia de la resolució final.
En relació amb la tramitació dels expedients administratius, i atesa la manca d'actuació administrativa entre els anys 2011 i 2015, tal com estableix la Llei de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, la tramitació dels expedients està sotmesa al criteri de celeritat, i han de ser impulsats d'ofici per l'Administració en tots els tràmits.
Així mateix, la manca d'actuació de l'administració i l'incompliment de les seves obligacions en matèria de protecció de la legalitat urbanística són supòsits de funcionament anormal de l'Administració que poden donar lloc a l'exigència de responsabilitat patrimonial.
Per aquest motiu, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que actuï amb tota la diligència necessària i responsabilitat en el despatx dels assumptes per evitar situacions anormals del procediment que poden tenir conseqüències contràries a l'interès públic, la inactivitat administrativa i les dilacions injustificades en la tramitació dels expedient, i que, a aquest efecte, impulsi d'ofici l'expedient i efectuï les actuacions administratives pertinents per restaurar la realitat física alterada i l'ordre jurídic vulnerat.