La promotora de la queixa exposa que se li va concedir una prestació econòmica per cures en l'entorn familiar en el marc del procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés als serveis i a les prestacions vinculades.
Tot i això, encara no se li ha abonat la quantia corresponent als efectes retroactius de la prestació, per import de 1.848 euros, que es van ajornar mitjançant una resolució de 30 de gener de 2013, i de la quantia que corresponia a una modificació de grau de dependència.
De les dades de què es disposa se'n desprèn que el 13 de març de 2012 es va concedir a la promotor una prestació per import de 180 euros mensuals. El pagament no es va iniciar fins a l'octubre de 2012. El 30 de gener de 2013 es va dictar una resolució per la qual s'ajornava el pagament d'una quantia de 1.848 euros (corresponent a endarreriments de la prestació, meritats des de la data d'efectes) i s'establia el fraccionament, en pagaments iguals, en vuit anys, des de la data de la resolució de reconeixement exprés de la prestació. Aquest ajornament es feia en virtut de les previsions del Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat.
Més tard es va acordar un increment de l'import de la prestació, per canvi de grau de dependència, amb efectes des del 27 de desembre de 2012, però no es va fer efectiu fins a la mensualitat d'abril de 2014. Mentrestant es va estar pagant una quantia inferior a la que pertocava. La diferència entre les quanties abonades i les que corresponien durant aquests mesos fan un total de 1755,56 euros.
Per tant, s'ha abonat a la promotora la part que correspondria a la diferència d'import (pel canvi de grau) des del desembre de 2102 fins al març de 2014, però queda pendent de satisfer la quantia corresponent als endarreriments per efectes retroactius de la prestació des del moment de la concessió fins al moment en què es va fer el primer pagament.
Amb relació a això, cal fer dues observacions: d'una banda, la quantia que s'indica en la resolució d'ajornament, de 30 de gener de 2013, no coincideix amb la quantia que s'indica en el full de desglossament posterior, de 29 de setembre de 2015 (en aquest cas la quantia és superior); i d'altra banda, cal tenir en compte que la disposició addicional sisena del Reial decret llei 20/2012 permet l'abonament periodificat en pagaments anuals de la mateixa quantia, en un termini màxim de vuit anys des de al data de reconeixement exprés de la prestació, cosa que en aquest cas es va produir el març de 2012.
Tenint en compte que es tracta de drets econòmics reconeguts a persones en situació de dependència, i que a més l'ajornament ja es produeix a partir d'un retard considerable, és especialment important que es compleixi el calendari establert, perquè si no es produeix una lesió en els drets de la persona. En aquest sentit, s'hauria de fer l'abonament, com a mínim, de la part equivalent a les fraccions anuals del període transcorregut des del 2012.
Tenint en compte tot això, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família, d'una banda, que, atesa la divergència exposada pel que fa a la quantia en concepte d'efectes retroactius, es verifiquin les dades i es determini la quantia que efectivament correspon a la promotora per aquest concepte, i que se li notifiqui convenientment; i de l'altra, que se li aboni l'import que se li deu en concepte d'efectes retroactius de la prestació concedida, ja sigui íntegrament o, com a mínim, en la quantia que pertoca pels fraccionaments corresponents al període transcorregut des de la resolució de reconeixement fins a la data actual.