L'any 2013 el Síndic va obrir l'actuació d'ofici 01854/2013, relativa a l'existència de campaments de famílies gitanes amb infants a quatre municipis catalans (Abrera, Sant Cugat del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Lleida). En el marc d'aquesta actuació d'ofici, el Departament de Benestar Social i Família ha assumit el compromís d'incorporar la millora de les condicions de vida de les famílies dels assentaments en els treballs preparatoris del III Pla integral del poble gitano, que ha d'entrar en funcionament el 2014.
El Síndic, doncs, ha obert una actuació d'ofici per fer un seguiment d'aquest compromís, i també per comprovar com avança el procés de reallotjament de les famílies residents en aquests assentaments.
Transcorreguts dos anys de l'inici de la primera actuació d'ofici, el Síndic ha constatat el següent:
En primer lloc, que els assentaments de Santa Perpètua de Mogoda i d'Abrera, on residien aleshores set famílies amb quinze infants i dues famílies amb quatre infants, respectivament, han estat suprimits o estan a punt de ser-ho, després de reallotjar les famílies que hi residien.
En segon lloc, que el tancament de l'assentament de Sant Cugat del Vallès, on residien aleshores cinc famílies amb dotze infants, després que s'hagin quasi reallotjat recentment dues famílies a Terrassa i Mataró, està pendent del reallotjament d'un grup familiar format per tres nuclis, que es resisteixen a marxar, als quals s'ha ofert tres habitatges a la població de Berga.
I en tercer lloc, a l'assentament de Lleida, on residien aleshores catorze famílies amb vint-i-quatre infants, encara hi ha dotze famílies, que hi romanen arrelades i compten amb el suport i la intervenció de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya i de les diferents administracions implicades, a més d'un nucli format per cinc adults i un infant procedent de Balaguer, pendent de retorn a aquest municipi.
En vista d'aquestes consideracions, el Síndic reitera les recomanacions que ja va formular en l'expedient 01854/2013, i demana a les administracions afectades que continuïn amb les actuacions de reallotjament de les famílies que encara hi resideixen, a fi de tancar definitivament els assentaments esmentats, especialment si hi viuen infants en condicions no adequades, a fi de garantir el seu dret a un nivell adequat de vida.
Des d'aquesta perspectiva, i atès que no s'especifica cap actuació relacionada amb el reallotjament de les dotze famílies residents a l'assentament de Lleida, el Síndic també demana al Departament de Benestar Social i Família que, en coordinació amb l'Ajuntament de Lleida, informi aquesta institució de les seves condicions de vida actuals i de les previsions de reallotjament, si n'hi ha.
En la seva resposta, la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària exposa, d'una banda, que d'acord amb la informació facilitada per l'Ajuntament de Lleida, la intervenció realitzada ha permès garantir ingressos a totes les famílies, millorar les condicions de vida dels infants (reducció de la taxa d'absentisme escolar, millora de les condicions de salut) i proporcionar allotjament d'urgència en situacions climatologia adversa; i de l'altra, que el Departament de Benestar Social i Família ha donat suport al programa d'intervenció socioeducativa i de reallotjament en habitatges dut a terme per l'Ajuntament de Lleida a través d'un contracte programa (amb increment de dotació l'any 2015).
Addicionalment, la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària també exposa que l'Ajuntament de Lleida informa que per facilitar l'accés a l'habitatge per aquestes famílies resten pendents de la signatura d'un conveni amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.