Resolució
Q-01495/2010 Denegació de l'Ajuntament de Barcelona d'un monitor de suport per a un infant en un casal diari d'un centre cívic.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes de salut i/o discapacitat en l'infant
Data d'inici 31/03/2010
Data de l'últim moviment 21/09/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora mostra la seva disconformitat amb la denegació de l'Ajuntament de Barcelona d'un monitor de suport per al seu fill, en el casal diari de la Casa Sagnier de Barcelona. 

La persona interessada exposa que el seu fill té una disminució psíquica del 76%. El menor assisteix, des del mes d'octubre de 2009, al casal del centre cívic Casa Sagnier, del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, els dimarts i dijous de 17.30 a 19.30. 

En el seu escrit, la promotora explica que durant el mes juliol de 2009 es va posar en contacte amb el casal i la van informar que no hi havia cap problema perquè hi assistís el seu fill. Tot i això, el mes de gener de 2010 el casal va comunicar-li que la integració del seu fill era molt positiva, però que necessitava un monitor de suport. Informa, també, que el casal de la Casa Sagnier va sol·licitar un monitor de suport per al seu fill a l'Ajuntament de Barcelona, però el consistori va contestar que només es concedeixen monitors de suport durant els casals d'estiu.

Contingut

Un cop estudiat el contingut de l'informe municipal de resposta, s'entén que es va mantenir el monitor de suport per a aquest infant fins al final del curs 2010, ja que el Districte en va assumir el cost, com a mesura excepcional, en no tractar-se d'un recurs específic per a persones amb discapacitat, sinó d'un casal ordinari. 

Això no obstant, l'Ajuntament de Barcelona també informa que, amb caràcter general, s'està treballant en l'àmbit de la ciutat per estendre el monitoratge dels casals d'estiu als casals ordinaris durant la resta de l'any. 

D'altra banda, el consistori informa que la mare d'aquest infant no va presentar la sol·licitud per assistir al casal d'infants, atès que, presencialment, en una reunió amb responsables de l'Ajuntament, ja li van comunicar la impossibilitat d'atendre el seu fill per manca de monitor de suport.

En vista d'aquesta informació, si bé en aquest cas no es desprèn una actuació irregular de l'Administració, segons el que estableix la Llei de serveis socials de Catalunya, el Síndic recorda que la mateixa Llei té com a principis rectors del sistema públic de serveis socials, entre altres, la universalitat -dret d'accés en condicions d'igualtat- i el foment de la cohesió social -tot incorporant elements que afavoreixin la inclusió.

Així, tot i que els ens locals poden crear casals discrecionalment, un cop creats, el Síndic considera que haurien de ser accessibles a tothom, i que l'Administració hauria de fer els esforços necessaris per fer-ho possible. I això des de la perspectiva del que estableixen tant la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets dels infants, en l'article 23 ("s'ha assegurar la màxima integració social possible i el desenvolupament individual dels infants amb discapacitats"), com la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitats, ja que en l'article 7 es fa una referència especial als infants amb discapacitats ("cal posar les mesures per un ple gaudi dels seus drets humans, que el seu interès sigui prioritari en totes les accions que els concerneixen").

En aquest sentit, el Síndic recorda que l'Administració ha de promoure mesures específiques per aconseguir la inclusió dels infants amb discapacitats en tots els àmbits en què es desenvolupa la seva vida, entre els quals es troba el lleure, de manera que, tot i que es reconeguin les seves necessitats especials, s'estableixin mecanismes per a la cobertura d'aquestes necessitats amb recursos públics.

En conseqüència, el Síndic suggereix al consistori que consideri la viabilitat que el casal d'infants Casa Sagnier disposi de monitor de suport per a aquest infant, en l'horari d'assistència que la família sol·liciti.

També sol·licita informació del resultat del treball dut a terme en l'àmbit de la ciutat pel monitoratge als casals d'infants municipals que funcionen durant tot l'any.

Posteriorment, l'Ajuntament de Barcelona ha tramès un informe de resposta, del qual es desprèn que és voluntat del consistori avançar vers la integració dels infants i joves amb discapacitat en totes les activitats de lleure promogudes pel mateix Ajuntament.

D'acord amb això, el Síndic dóna per finalitzades les seves actuacions, tot i que reitera les consideracions i els suggeriments que va fer a l'Ajuntament per tal de fer efectiva aquesta integració.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/06/2010 Ajuntament de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/09/2010 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/02/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
04/05/2011 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
01/06/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/09/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució