Resolució
Q-01496/2010 Disconformitat per la manca d'informació suficient de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció en un procés d'adopció internacional i per la manca de resposta escrita a una sol·licitud d'adopció a Catalunya.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Adopcions
Data d'inici 01/04/2010
Data de l'últim moviment 14/07/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora mostra la seva disconformitat amb diverses actuacions de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (en endavant ICAA). 

La persona interessada es queixa, en concret, per dos fets: d'una banda, la manca d'una informació rellevant prèvia al procés de selecció per obtenir el certificat d'idoneïtat per a l'adopció internacional; i, de l'altra, la manca de resposta escrita a la seva sol·licitud d'adopció a Catalunya.

Respecte de la primera qüestió, la reclamant refereix que va ser atesa i assessorada per l'ICAA des del moment d'iniciar el procés d'adopció internacional el març de 2009. Diu que li va ser assignada la institució col·laboradora per a la integració familiar (en endavant ICIF) Fundació Blanquerna per a l'obtenció del certificat d'idoneïtat. Després de fer el "recorregut formatiu grupal", van informar-la que la Generalitat estableix una diferència d'edat màxima entre adoptant i adoptat. La promotora no disposava d'aquesta informació amb anterioritat, tot i la formació teòrica rebuda i l'estudi de la normativa vigent.

En aquest sentit, la persona interessada fa constar que va demanar informació a l'entitat col·laboradora d'adopció internacional (en endavant ECAI) competent en adopcions a Rússia, la qual va informar-la que no hi havia problemes relatius a l'edat de la persona adoptant; per això en el recorregut formatiu no s'esmentava el criteri establert a Catalunya respecte de la diferència d'edat.

Quant a la segona qüestió, la persona interessada fa constar que va rebre una resposta denegatòria per telèfon respecte a la sol·licitud d'adoptar un infant menor de set anys a Catalunya, perquè no hi havia infants d'aquesta edat, però que no ha rebut resposta escrita a aquesta sol·licitud d'adopció nacional.

Contingut

Un cop rebut l'informe de resposta de l'anterior Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC), s'observa una discrepància amb el que la promotora de la queixa fa constar respecte de la informació facilitada sobre el màxim d'edat entre adoptant i adoptat. 

Si bé la sol·licitant exposa que van informar-la de l'edat màxima amb posterioritat al recorregut formatiu grupal, el DASC fa constar els tres fets següents: aquesta informació es troba a la pàgina web; la persona interessada en va ser informada telefònicament -tot i que no es diu en quina data-, i la sol·licitant va assistir a la sessió informativa d'adopció internacional el 3 de març de 2009, en què es van comunicar els requisits requerits a les famílies adoptants i, concretament, el criteri tècnic de la diferència generacional que estableix la diferència màxima entre adoptant i adoptat.

En aquest sentit, s'entén que el perfil concret -edat i altres circumstàncies- de l'infant que pot ser adoptat per una família concreta sigui un assumpte objecte de treball en el procés d'estudi i validació de la família sol·licitant d'adopció, i que l'edat de l'infant, entre altres, acabi sent diferent de la inicialment desitjada.

Això justificaria que el recorregut formatiu grupal i les entrevistes de la família es facin amb independència de l'edat demanada inicialment. Tot i això, s'entén que la dada relativa a l'edat de l'infant, que es fa constar a la sol·licitud, no hauria de ser només una dada orientativa que es pren com a punt de partida de l'ICIF a l'hora de treballar amb la família el perfil d'infant que pot adoptar.  

En aquest sentit, el Síndic considera que cal adoptar mecanismes per assegurar que s'ha informat les persones sol·licitants d'adopció de manera suficient dels requisits que els exigiran, per tal que, amb anterioritat al recorregut formatiu grupal puguin, si així ho desitgen, renunciar al projecte adoptiu i deixar sense efecte la seva sol·licitud.

D'acord amb això, com a mesures que assegurarien una completa informació de les persones sol·licitants d'adopció dels requisits més rellevants, i com una proposta de millora en un àmbit en què s'han rebut diverses queixes, com és la presumpta manca d'informació suficient de l'Administració sobre aspectes del procés d'adopció, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família:

Primer, que consti l'edat màxima generacional de quaranta-cinc anys, a més de la mínima, en la pàgina web del Departament, en l'àmbit d'adopció internacional i en l'apartat "A qui va dirigit? A Persones o famílies que compleixin el següents requisits". 

Segon, que s'afegeixi "Dades orientatives per treballar posteriorment amb l'ICIF en el procés de valoració" en el formulari de la sol·licitud d'adopció internacional, on diu "Dades de l'infant (dades orientatives per definir el perfil de l'infant desitjat)", perquè pot ser que les persones sol·licitants interpretin aquesta dada com una edat fixa que per a ells no és susceptible de ser abordada en un espai d'estudi per a la idoneïtat.

Tercer, que es revisin totes les sol·licituds de forma personal i presencial amb els professionals de l'actual Institut Català de l'Adopció (en endavant ICA) que fan funcions d'acollida i informació a les persones sol·licitants d'adopció, de manera que en cap cas no pugui passar per alt que en una sol·licitud es fa constar el desig d'adoptar un infant l'edat del qual superi l'edat màxima establerta. 

Quart, que la revisió pugui resultar en una compareixença escrita, en la qual quedés palesa la informació rebuda respecte d'aquest requisit i el caràcter orientatiu de l'edat que es fa constar en la sol·licitud.

El Síndic entén que si bé la persona sol·licitant té l'obligació de cercar la màxima informació sobre un assumpte que li interessa, l'Administració ha d'assegurar no només que els ciutadans tenen accés a aquesta informació, sinó que els ha estat facilitada explícitament.  

El Síndic recorda que aquestes mesures que proposa o les que el Departament pugui considerar més adequades per aconseguir el fi de la màxima transparència i informació al ciutadà en un assumpte tan sensible, evitarien situacions com les que planteja aquesta queixa: que es participi en una formació orientada a aconseguir l'adopció, sense complir els requisits exigits.

Posteriorment, l'Institut Català de l'Adopció ha informat que, respecte dels mecanismes per assegurar que les persones sol·licitants d'adopció han estat abastament informades dels requisits que els seran exigits amb anterioritat al recorregut formatiu grupal, ha pres en consideració els suggeriments del Síndic en el procés d'anàlisi endegat sobre els processos de formació i de valoració de la idoneïtat que inclouen també les fases prèvies d'informació.

En vista d'aquesta informació, el Síndic dóna per finalitzades les seves actuacions en aquest assumpte, però farà el seguiment d'aquest procés d'anàlisi i de la implementació dels seus suggeriments.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/04/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/06/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/02/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
04/05/2011 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/05/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/07/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució