El promotor manifesta la seva disconformitat amb relació a la manca de resposta expressa de l'Ajuntament del Masnou al recurs que va interposar en data 27 de novembre de 2008 pel que qualificava d'irregularitats en la puntuació obtinguda en els exàmens cultural i específic policial, que havia fet com a part de les proves d'una oposició a la Policia Local del municipi.
La persona interessada va sol·licitar la supervisió dels dos exàmens i també que s'efectués una nova valoració de les puntuacions. Igualment, va demanar que se li lliurés una còpia dels exàmens realitzats i d'una plantilla amb els resultats correctes per tal de poder comparar i valorar les respostes.
En el moment en què la persona interessada va presentar la queixa no disposava de cap resposta expressa, tot i haver-se exhaurit el termini de tres mesos de què l'Ajuntament disposava per donar-la-hi.
D'acord amb l'escrit municipal de resposta, es constata que no es va trametre cap resposta per escrit a la persona interessada, tal com ell mateix va exposar, tot i que el Departament de Recursos Humans va atendre'l i va veure el seu examen.
Igualment, el consistori manifesta que va informar el reclamant de diversos aspectes relatius al contingut del seu escrit, més concretament sobre la puntuació i el sistema de valoració, però que no se li va donar un escrit amb les respostes perquè el tribunal entén que aquesta és una tasca que no li correspon.
S'entén que, certament, l'escrit de respostes únicament podria referir-se a la plantilla del qüestionari de cultura general i no a les preguntes relacionades amb els temes de l'annex 2 de les bases del concurs-oposició.
Tanmateix, el Síndic manifesta el seu desacord amb la informació que l'Ajuntament entén que si la persona interessada no va rebre cap resposta expressa hauria d'haver inferit que el seu recurs es desestimava per silenci administratiu, moment en què quedava expedita la via contenciosa, que el promotor de la queixa no va fer servir.
Per això, aquesta institució recorda que si bé és cert que la figura del silenci administratiu és una ficció que permet tenir per contestats en sentit negatiu els recursos de les persones interessades, no ho és menys que aquesta figura s'ha establert per beneficiar-los en els casos en què la inactivitat de l'Administració els podria col·locar en una situació de manca de tutela judicial efectiva, però de cap manera ha d'imposar-se amb caràcter general una càrrega per als administrats d'haver de recórrer a la via judicial per tal d'obtenir resposta expressa a les seves demandes.
De fet, per disposició legal, el silenci administratiu no eximeix l'Administració de complir el deure de dictar resolució expressa en tots els procediments. Tampoc no obstaculitza el corresponent dret de les persones interessades al fet que les resolucions se'ls notifiquin independentment de la forma i el mitjà d'iniciació. Tot això d'acord amb el deure legalment establert a l'article 42 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i a l'article 53 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment administratiu de les administracions públiques catalanes.
Igualment, aquest dret a obtenir una resolució expressa forma part del dret a una bona administració que la Llei 26/2010 esmentada reconeix als ciutadans.
Per aquest motiu, el Síndic formula aquest recordatori de deures legals amb la finalitat d'evitar en endavant l'eventual presentació d'altres queixes amb el mateix fonament que la de la persona interessada.