Resolució
Q-01537/2010 Disconformitat amb diversos aspectes relacionats amb el tractament i les respostes rebuts del centre d'educació infantil i primària Taula Rodona, de Sant Quirze del Vallès, a les necessitats que presenta una alumna que pateix al·lèrgia a l'ou i als fruits secs.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Necessitats educatives especials
Data d'inici 06/04/2010
Data de l'últim moviment 28/04/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa exposa una sèrie d'aspectes relacionats amb el tractament i les respostes rebuts des del centre d'educació infantil i primària (en endavant CEIP) Taula Rodona de Sant Quirze del Vallès a les necessitats que presenta la seva filla, que pateix al·lèrgies de caràcter greu.

La filla del promotor té al·lèrgia alimentària a l'ou i als fruit secs amb risc d'anafilaxi, i en cas que es produís una reacció, seria necessari que se li posés una injecció intramuscular d'adrenalina ràpidament. 

Concretament, el promotor exposa que:

- Al començament de curs, la direcció del centre els va comunicar que se suprimiria l'hora de vetlladora, però en espera que s'arribés a un acord amb l'associació de mares i pares d'alumnes (en endavant AMPA), l'escola els concedia mitja hora de vetlladora. Els pares de l'alumna van exposar que mitja hora era insuficient, i aleshores l'escola els va concedir un quart d'hora més, en total tres quarts d'hora.

- Acte seguit, van sol·licitar una vetlladora al Departament d'Educació (petició a la qual no han rebut resposta) i un ajut per alumnat amb necessitats educatives especials a fi i efecte d'intentar cobrir les despeses de la vetlladora entre les persones interessades i el Departament d'Educació.

- La direcció de l'escola els va mantenir els tres quarts d'hora de vetlladora fins el dia 22 de març, quan els va comunicar que un altre alumne necessitava més que la seva filla aquests tres quarts d'hora de vetlladora i va suprimir la vetlladora per a ella.

- Atès que la filla del promotor es va quedar sense vetlladora, la van haver de donar de baixa del servei de menjador.

Contingut

D'acord amb l'informe del Departament d'Educació, des de la matriculació de l'alumna en qüestió al centre, tant la direcció com aquest departament han fet tot el possible i raonable per tal que l'alumna pugui seguir una escolarització ordinària en bones condicions i sense cap risc per a la seva integritat. 

En aquest sentit, s'esmenta que, gràcies també al fet que la mare treballa al centre com a subalterna, actualment tots els professionals que treballen amb l'alumna coneixen perfectament els protocols d'actuació que cal seguir: els riscos que cal evitar, les precaucions que cal prendre i què cal fer en cas d'urgència. L'escola disposa, en dos llocs diferents i amb diferents persones preparades, dels injectables que caldria administrar a l'alumna en cas d'accident. S'ha revisat tot el material escolar i s'han retirat els elements amb rastres en l'elaboració susceptibles de provocar l'al·lèrgia. Així mateix, s'informa que el servei de menjador ha instal·lat neveres i forns específics per conservar i cuinar el menjar especial per a aquesta alumna, i es té una cura especial per evitar tots els riscos. 

D'altra banda, el Departament d'Educació reconeix que el risc zero és impossible de garantir, però tot el que és raonable i possible de fer per minimitzar l'al·lèrgia als ous i fruits secs en un entorn de normalització s'està fent, i es controla i verifica de forma periòdica i sistemàtica. En aquest sentit, aquest departament considera que s'està vetllant perquè el risc sigui el mínim possible.

Tanmateix, però, s'exposa que les restriccions pressupostàries que afecten les administracions públiques han fet que s'hagi de racionalitzar aquests suports i prioritzar els casos estrictament necessaris, i l'al·lèrgia alimentària d'aquest cas concret no s'ha considerat prioritari, atès que actualment l'alumna no requereix una atenció específica de vetlladora per assistir en les activitats lectives que tenen lloc en l'àmbit escolar i participar-hi de forma regular i ordinària, com tampoc per a d'altres serveis complementaris que depenen de l'AMPA, com per exemple, el menjador. 

D'acord amb l'informe, el Síndic observa que s'han dut a terme actuacions per evitar al màxim els riscos existents per a la menor. Tanmateix considera que, tot i haver decidit eliminar el suport específic que rep aquesta alumna durant l'espai del menjador, cal assegurar que el personal que treballa en el servei de menjador de l'escola controla i vigila la menor per tal que no ingereixi cap dels aliments als quals és al·lèrgica. L'eliminació del suport específic no pot anar en detriment de l'atenció que rep la menor, ni pot suposar un increment dels riscos per la seva integritat física. En aquest sentit, cal assegurar que durant el servei de menjador sempre hi hagi alguna persona preparada per atendre aquesta alumna en cas de crisi.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/04/2010 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/11/2010 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/12/2010 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/12/2010 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/04/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/04/2011 Departament d'Ensenyament Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació - DOGC.5422 (16/07/2009)