La mare d'un alumne que cursa educació infantil al centre d'educació infantil i primària (en endavant CEIP) Tiana de la Riba de Ripollet explica que el seu fill pateix una al·lèrgia alimentària.
La persona interessada exposa que el Nadal passat l'AMPA del centre va organitzar un esmorzar per a tots els alumnes de l'escola, i quan la família va presentar alternatives a aquest esmorzar que permetessin la participació del seu fill, aquestes alternatives van ser obviades.
Davant aquesta situació, sembla que la família es va adreçar a la direcció del centre i que també va intentar posar-se en contacte, sense èxit, amb la Inspecció. Durant la celebració del Carnestoltes la família es va tornar a trobar amb el mateix problema.
De la informació que facilita el Departament d'Educació, es desprèn la bona disposició del centre i dels seus professionals per a l'atenció d'aquest alumne, i les nombroses actuacions que s'han dut a terme, que la família reconeix i agraeix.
Això no obstant, com també s'assenyala, la queixa de la família es refereix a les actuacions de l'AMPA i, respecte d'aquest punt, s'observa una discrepància entre la informació que apareix en l'informe facilitat i allò que relata la família.
En aquest sentit, la família assenyala que no pretén que tots els alumnes consumeixin productes per a infants al·lèrgics, però sí que en els berenars i les festes organitzats per l'AMPA hi hauria d'haver, com a mínim, algun producte que permeti a l'infant participar-hi, de forma que no es vegi amb la impossibilitat de consumir res i en resulti totalment exclòs.
Així, a tall d'exemple, la família aporta una còpia de l'escrit distribuït per l'AMPA en relació amb la festa de final de curs, on s'indica que es repartirà coca i que els alumnes que no en puguin consumir s'hauran de portar el berenar de casa, fet que fa palès que no es preveu alternativa de cap mena per als infants que pateixen al·lèrgies.
El Síndic considera que la petició de la família resulta legítima en aquests termes, per tal com pretén evitar que el seu fill es vegi impedit de participar en cap de les festes organitzades per l'AMPA, en no poder consumir ni un sol producte.
S'entén que aquesta valoració és compartida pel Departament d'Educació i també per l'escola, i que aquest és el motiu pel qual es duen a terme tots els esforços per a una escolarització normalitzada i en condicions de seguretat d'aquest alumne i d'altres que pateixen al·lèrgies alimentàries.
Això no obstant, aquesta actitud i, en definitiva, aquest tipus de disposició, haurien de fer-se extensives també a l'AMPA, atès que si bé està integrada per famílies, organitza activitats que es desenvolupen en l'entorn escolar i que, com a tals, no poden quedar al marge, en el tracte amb l'alumnat, dels principis d'atenció a la diversitat i de no-discriminació que són propis de l'escola.
Per això, el Síndic suggereix, de cara al curs vinent i atesa la incidència que l'organització d'aquest tipus de celebracions té en la vida escolar dels infants, un esforç suplementari per informar, orientar i assessorar l'AMPA de l'escola Tiana de la Riba per trobar solucions que permetin la participació, en alguna mesura, de tots els infants del centre, també d'aquells que pateixen al·lèrgies alimentàries, en els àpats i les celebracions.
En data 13 d'abril de 2010, en no haver rebut resposta del Departament d'Educació, el Síndic torna a reiterar el suggeriment.