El dictamen d'escolarització de l'EAP, de data 21 de gener de 2013, establia com a previsió de suport al centre que l'alumne pogués disposar, com a mínim, dels mateixos recursos personals i materials de què havia disposat fins al canvi de centre: mestra d'educació especial (5 hores), auxiliar d'educació especial (16 hores) i fisioterapeuta (2 hores).
Segons la informació facilitada, enguany el centre disposa d'una dotació de 24 hores de suport per a cinc alumnes, dotació que resulta insuficient per complir la previsió de suport que estableix l'EAP per a aquest alumne.
No s'ajusta a les previsions del dictamen de l'EAP, que és el document tècnic que defineix quines són les necessitats de suport educatiu de l'alumne, atès que la dotació de 24 hores de suport per a cinc alumnes no permet donar el suport que proposa l'EAP.
La dotació de suport a l'alumne resulta imprescindible perquè pugui escolaritzar-se en un centre ordinari. En aquest sentit, la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, estableix en els articles 2 i 81 ?la inclusió escolar com a principi rector del nostre sistema educatiu, i l'escola inclusiva com a base per a l'atenció de tots els alumnes, independentment de llurs condicions i capacitats?. En aquest context, doncs, els infants amb necessitats educatives especials tenen dret a gaudir de les mateixes oportunitats educatives que qualsevol altre infant escolaritzat.
Amb motiu d'altres queixes, el Síndic ha tingut ocasió d'assenyalar que condicionar les hores assignades al volum d'una ?bossa' d'hores limitada provoca (o pot provocar) que hi hagi necessitats educatives especials no suficientment cobertes o desigualment cobertes en funció del centre d'escolarització de l'infant (depenent, per exemple, del nombre d'alumnat amb necessitats educatives especials en cada centre o altres).
La valoració de les necessitats educatives especials hauria de ser el criteri que determini l'assignació d'hores, i el volum de la ?bossa' d'hores no hauria de ser finit, sinó condicionat al volum de necessitats educatives especials existent.
En conseqüència, qualsevol reducció de les hores de suport de vetllador de l'alumne hauria d'anar precedida d'una avaluació de les seves necessitats concretes, en els termes que preveu el Protocol per avaluar les necessitats de suport educatiu complementari, inclòs dins la Resolució 20 de febrer de 2012 de la Direcció General d'Educació infantil i Primària, que preveu avaluar i atribuir una puntuació específica a la intensitat del suport que necessita l'alumne. Altrament, es podria estar vulnerant el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats dels alumnes amb discapacitat protegit per l'ordenament jurídic.
El Síndic suggereix que s'avaluïn les necessitats de suport educatiu complementari de l'alumne, que es revisi l'assignació d'hores de suport de vetllador que es fa a l'alumne per valorar si aquesta assignació s'adequa al resultat d'aquesta avaluació i a les seves necessitats, partint de la base que qualsevol alumne té dret a assolir el màxim desenvolupament possible, d'acord amb el principi d'educació inclusiva.