1. Pel que fa al coneixement de la situació per part de l'escola, de la informació de què es disposa es desprèn que el centre coneixia l'existència de relacions conflictives entre aquesta alumna i els seus companys des que cursava primer de primària. En aquell moment sembla que es va resoldre el problema, però a segon curs els pares van tornar notar canvis en el comportament de la menor. En general, els pares es queixen de la manca d'escolta i de suport per part del centre.
2. Pel que fa a les mesures preses per l'escola amb els alumnes i les famílies dels alumnes implicats per reconduir la situació, segons l'informe del Departament d'Ensenyament la directora, arran d'una agressió a la filla de la promotora, va parlar amb els alumnes de la seva classe i els va recordar les normes de conducta del centre. Les alumnes implicades en l'incident van acceptar les indicacions que se'ls va donar
3. Pel que fa a la vigilància al pati, i atès que segons la promotora l'escola ha rebut altres queixes sobre aquesta qüestió, el Síndic considera que la vigilància ha de comprendre tant la vessant preventiva (observar que el comportament dels alumnes no comporti perill vers ells o tercers) com la vessant d'intervenció i dinamització, si s'observa que el comportament de certs alumnes pot estar aïllant del joc a d'altres.
4. Pel que fa al coneixement de l'EAP de la situació i la valoració que n'ha fet, segons l'informe del centre hi va haver discrepàncies entre la professional de l'EAP i la mare. La família addueix que atès que no percebien preocupació per part de l'escola pel problema que patia la seva filla, van demanar directament un canvi de centre als Serveis Territorials.
5. Pel que fa a la valoració de la Inspecció educativa, l'inspector considera que l'escola en tot moment ha actuat correctament d'acord amb la normativa del Departament d'Ensenyament i que es va indicar als pares que un canvi de centre no era la solució més convenient tenint en compte que el curs ja havia començat. Tot i això, la família afirma que l'inspector no va voler rebre l'informe de la psicòloga de la menor que recomanava un canvi de centre, motiu pel qual es van adreçar als Serveis Territorials per demanar el canvi.
6. Pel que fa a les mesures previstes per pal·liar els efectes que ha comportat el canvi de centre a la família, com ara les despeses en menjador i transport, l'informe del Departament deixa constància que el Decret 160/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de menjador als centres docents públics de titularitat del Departament d'Ensenyament, no és aplicable en aquest cas ja que els pares van manifestar que només volien plaça en un centre concertat i no en cap centre públic de titularitat del Departament.
L'article 1 del Decret 161/1996 diu que ?la finalitat del servei escolar de transport és facilitar el desplaçament gratuït a l'alumnat d'educació obligatòria quan concorrin alguna de les circumstàncies següents: (?) b) Que hagin de desplaçar-se fora del seu municipi de residencia a un centre ordinari privat, concertat o d'educació especial privat, concertat proposat pel Departament?. L'informe indica que aquest punt tampoc no és d'aplicació en aquest cas atès que el Departament no ha proposat el canvi de centre, i els pares havien estat informats per la Inspecció que el canvi que demanaven de manera voluntària comportava el cost de desplaçament, menjador i material escolar. Amb tot, la família addueix que finalment la directora dels Serveis Territorials els va recomanar l'escola actual.
Fetes aquestes consideracions, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament, en primer lloc, que revisi la intervenció del centre en aquest cas; en segon lloc, que consideri la conveniència d'introduir millores en els procediments de detecció i intervenció en l'escola objecte de queixa davant les situacions en què s'observa patiment d'un alumne relacionat amb l'actuació dels companys de classe, i en tercer lloc, que valori la conveniència de facilitar, si escau, mesures de suport a la família per al desplaçament i el menjador escolar.