Resolució
Q-01625/2011 Presumpte d'assetjament laboral d'una funcionària interina del Servei de Prevenció del Departament de Governació i Relacions Institucionals.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 22/03/2011
Data de l'últim moviment 31/07/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Governació i Relacions Institucionals Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa, funcionària interina fins al passat 19 d'octubre de 2010 adscrita al lloc de responsable del Servei de Prevenció del Departament de Governació i Relacions Institucionals, exposa la situació d'assetjament laboral que ha patit en els darrers mesos.

La promotora exposa que en data 4 de febrer de 2010 va demanar al Departament un estudi psicosocial per investigar la situació que l'afectava, estudi que no es va arribar a fer.

Així mateix, explica que, per mitjà del delegat de prevenció de la UGT, el mes de maig va sol·licitar l'activació del protocol per a la prevenció, la detecció, l'actuació i la resolució de situacions d'assetjament psicològic. Tanmateix, no s'ha seguit el procediment previst al protocol, ja que hi ha hagut irregularitats que s'han denunciat a la comissió paritària de funció pública.

Contingut

Un cop examinada la documentació facilitada per la Secretaria general del Departament de Governació i Relacions Institucionals, el Síndic entén que:

En primer lloc, el procés seguit arran de la sol·licitud cursada per la promotora de la queixa per mitjà del delegat de prevenció s'ha demorat excessivament -des de la sol·licitud el 12 de maig de 2010 fins a l'informe el 10 de desembre de 2010- quan, segons el protocol, el lapse de temps màxim des de la presentació de la sol·licitud fins a la tramesa de l'informe del servei de prevenció a la Direcció de Serveis hauria de ser de 30 dies.

I en segon lloc, el procés seguit ha posat de manifest l'emissió d'una conclusió sobre la inexistència d'assetjament que, tot i haver estat confirmada posteriorment, no es recollia en el contingut de l'estudi d'avaluació de riscos realitzat en primera instància.

D'altra banda, l'examen detingut del contingut del protocol de funció pública per a la prevenció, la detecció, l'actuació i la resolució de situacions d'assetjament i altres discriminacions ha permès detectar que, en l'apartat relatiu a les actuacions que se segueixen un cop s'activa la sol·licitud d'intervenció, no es fa constar quins són els passos que ha de seguir el servei de prevenció per dur a terme les tasques d'investigació; tasques que són les que han de dur a l'emissió d'un informe amb les conclusions i, si escau, a proposar les mesures cautelars recomanables. 

El protocol només assenyala que la investigació ha de garantir la participació de totes les persones implicades, per la qual cosa s'han d'elaborar els procediments tècnics corresponents. Per això, el Síndic considera que seria clarificador fixar, en línies generals, quines són les pautes d'actuació que ha de seguir el servei de prevenció un cop rep l'encàrrec d'emetre un informe per atendre una sol·licitud d'intervenció per assetjament. Aquestes pautes podrien anar en la línia, per exemple, de fixar que primerament s'han d'identificar els riscos psicosocials de la unitat afectada amb la realització de l'avaluació corresponent, que la unitat afectada té l'obligació de facilitar al servei totes les dades i els antecedents que puguin ser d'interès per a la resolució del cas i que, en vista del resultat, s'ha de fer una entrevista als afectats i als testimonis i companys del servei, o motivar, en cas contrari, les raons per les quals no cal seguir amb l'entrevista. 

Per aquestes raons el Síndic demana al Departament de Governació i Relacions Institucionals que valori si per contribuir a dotar el procés de més precisió i seguretat per a totes les parts implicades caldria fer constar de forma expressa en el protocol: d'una banda, quins són els documents que cal formalitzar per activar la posada en marxa del protocol; i de l'altra, quins són els passos que ha de seguir el servei de prevenció perquè, un cop s'ha activitat el protocol, pugui elaborar l'estudi, les conclusions i proposar les mesures correctores, i el mateix en els casos en què calgui constituir una comissió d'investigació interna.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/05/2011 Direcció General de Funció Pública Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/06/2011 Direcció General de Funció Pública Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/07/2011 Departament de Governació i Relacions Institucionals Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/08/2011 Departament de Governació i Relacions Institucionals Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
24/02/2012 Direcció General de la Inspecció de Treball Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/02/2012 Departament de Governació i Relacions Institucionals Resolució
10/05/2012 Direcció General de la Inspecció de Treball Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/07/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/07/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució
31/07/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 24/2009, del 23 de desembre, del Síndic de Greuges- DOGC.5536 (30/12/2009)