La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el tracte presumptament inadequat de l'alumnat de l'escola Puig de les Cadiretes de Llagostera.
A tall d'exemple, exposa que s'apunten a la pissarra els noms dels alumnes els pares dels quals no han pagat el material escolar del trimestre, que l'àlbum del trimestre que aquests alumnes porten a casa consta d'un full en blanc o que els alumnes que arriben tard a classe pocs minuts es queden sense pati i han d'escriure una redacció explicant el motiu del retard.
Afegeix que s'ha adreçat a la Inspecció educativa però que no s'ha pres cap mesura per solucionar aquesta qüestió.
De l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament es desprèn que la qüestió que els alumnes que arribaven tard a classe es quedessin sense pati i haguessin d'escriure una redacció explicant el motiu del retard ja ha quedat resolta. Segons la informació feta arribar per la Inspecció d'Educació, el consell escolar del centre ha eliminat aquesta norma de les Normes d'organització i funcionament del centre, i l'ha substituïda per una anotació de les faltes injustificades de puntualitat al document de control d'absències de les tutories, i per una comunicació d'aquestes faltes a les famílies en el transcurs de les entrevistes individualitzades amb els tutors.
Pel que fa a les altres qüestions que esmentava la persona interessada, l'informe de la Inspecció no hi fa referència, per la qual cosa el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que en faci una valoració.
D'altra banda, amb caràcter general, el Síndic recorda les previsions recollides en la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant i en la legislació catalana en matèria d'infància.
En el cas que ens ocupa, l'interès de l'infant és, sense dubte, garantir que cada alumne pot desenvolupar de manera normalitzada la seva escolaritat, en condicions d'igualtat a la resta d'alumnes, independentment del seu origen social o del grau de col·laboració que mantingui una determinada família amb l'escola, per citar alguns exemples.
Per promoure el pagament de les quotes per part dels progenitors, una escola no pot utilitzar l'infant com a mesura de pressió, ni pot dispensar-li un tracte diferenciat en el desenvolupament de la seva activitat escolar. Condicionar el desenvolupament de l'activitat escolar al pagament per part dels progenitors de la quota de material escolar vulnera aquest principi inspirador de les actuacions públiques, perquè no està basat primerament en la consideració de l'interès superior de l'infant, en el sentit que no promou l'exercici efectiu del seu dret a l'educació en igualtat d'oportunitats.
En vista d'aquestes consideracions, doncs, el Síndic demana que no es condicioni el desenvolupament normalitzat de l'activitat escolar al pagament de les quotes de material escolar per part dels progenitors.