Diversos veïns d'una associació es queixen de les contribucions especials imposades per al finançament de l'obra d'un projecte d'urbanització.
Les persones interessades manifesten el seu desacord amb l'actuació de l'Ajuntament de Sant Martí de Centelles respecte a certs aspectes relatius a la imposició i l'ordenació de les contribucions especials. Concretament, exposen els motius de queixa següents:
D'una banda, les condicions de fraccionament del pagament de les liquidacions són insuficients, ja que exposen que l'Ajuntament ha establert unes condicions de fraccionament per períodes d'un o dos anys com a màxim, en funció de la renda familiar. No obstant això, dotze famílies no poden fer front al pagament de la segona i la tercera liquidació atesa la situació econòmica en què es troben. Per aquest motiu, sol·liciten el fraccionament del deute en un termini més ampli, fins a cinc anys.
I d'altra banda, no estan d'acord amb la reducció de la quota tributària que s'ha de pagar, ja que demanen que s'apliquin les penalitzacions econòmiques determinades en el plec de clàusules administratives particulars del contracte d'obres i que la suma obtinguda s'apliqui al cost de les obres, de manera que es redueixi l'import que han de satisfer els particulars.
L'Ajuntament de Sant Martí de Centelles informa que vista la sol·licitud de fraccionament d'alguns veïns de les quotes 2 i 3 de les contribucions especials corresponents a les obres d'urbanització, i per tal de complir-les, va acordar, amb relació al tercer pagament i en la Junta de Govern de data 21 d'octubre de 2010, el següent:
"Primer: aprovar el fraccionament del deute en concepte de quotes d'urbanització, de la manera següent:
- Per un període d'un any, a aquells contribuents la renda familiar dels quals sigui superior a quatre vegades el salari mínim interprofessional i inferior a sis (entre 30.398,40 i 45.597,60 euros anuals).
- Per un període de dos anys a aquells contribuents la renda familiar dels quals sigui inferior a quatre vegades el salari mínim interprofessional (inferior a 30.398,40 euros anuals).
La renda familiar s'entén com la suma de les retribucions brutes dels empadronats en un mateix habitatge que s'expliciten en les corresponents declaracions de l'IRPF de 2009."
Així doncs, davant de la sol·licitud de fraccionament d'alguns subjectes passius per la segona i la tercera quota, el consistori va acordar que no es fraccionaria el segon pagament de les contribucions especials i que hi havia la possibilitat de fraccionar la tercera quota d'acord amb les condicions exposades i amb el termini màxim de dos anys.
En vista d'aquests acords sobre el fraccionament de les quotes de contribucions especials, el Síndic formula les consideracions següents:
1. Pel que fa a la sol·licitud d'ajornament o fraccionament de pagament de les contribucions especials per part de les persones obligades d'acord amb la doctrina i amb la jurisprudència, es tracta d'una potestat reglada de l'Administració. Per tant, l'Administració únicament disposa de la possibilitat d'aplicar-ne i interpretar-ne alguns aspectes discrecionals.
2. Els deutes tributaris en període voluntari o executiu podran ajornar-se o fraccionar-se durant un termini màxim de cinc anys.
3. Els acords municipals desestimatoris de les sol·licituds de fraccionament de les persones interessades han d'estar motivats. Aquest principi es fonamenta en el fet que els ciutadans han de poder conèixer quins són els motius que justifiquen la desestimació de les seves al·legacions per tal de no patir indefensió o inseguretat jurídica. Per tant, tant l'acord de la Junta de Govern de data 21 d'octubre de 2010 com les resolucions que s'emetin en resposta a les sol·licituds de fraccionament de les persones interessades han d'estar degudament motivades.
4. Això no significa que en aquest cas l'Ajuntament hagi de suportar els costos del cobrament fraccionat, sinó que els obligats tributaris, d'una banda, hauran de garantir degudament el pagament dels deutes fraccionats; i, de l'altra, hauran de satisfer els interessos corresponents fins que se'n faci l'ingrés.
Per tant, el Síndic ha suggerit al consistori que revisi les resolucions municipals que desestimen les peticions de fraccionament de la segona quota de les contribucions especials a fi de concedir el fraccionament sol·licitat d'acord amb la Llei general tributària i el reglament general de recaptació.
Així mateix, també li ha suggerit que estudiï de manera concreta i individualitzada cada sol·licitud de fraccionament i que atorgui un termini de fraccionament d'acord amb la capacitat econòmica específica de cada subjecte passiu que li permeti fer front al pagament de les liquidacions tributàries.
El mes d'agost de 2011, i en vista que l'Ajuntament de Sant Martí de Centelles ha acceptat els suggeriments del Síndic, aquesta institució dóna per tancades les seves actuacions en aquest assumpte.