El Síndic ha sabut que el dia 8 de novembre de 2012 es va reunir el Consell Escolar Municipal de les Franqueses del Vallès i va aprovar, amb 34 vots a favor, 4 en contra i 3 abstencions, crear dues zones d'escolarització per a les escoles de primària: Zona nord amb les escoles Camins i Joan Sanpera (Llerona, Marata, Corró d'amunt i Corró d'Avall, des del carrer Llevant) i Zona sud amb les escoles Bellavista-Joan Camps, Colors i Guerau de Liost (Bellavista i Corró d'Avall, fins al carrer llevant).
Per conèixer la zonificació escolar al municipi, el Síndic ha obert una actuació d'ofici.
Com ja va destacar el Síndic en l'informe ?La segregació escolar a Catalunya? de l'any 2008, presentat al Parlament de Catalunya, l'element determinant en la zonificació escolar és delimitar zones socialment heterogènies (que intentin no reproduir la segregació territorial), i que garanteixin la igualtat en les condicions d'accés (que intentin no reproduir les desigualtats socials objectives i subjectives en l'accés: quotes, transport, expectatives, etc.). En municipis amb una distribució desigual de la població de diferents orígens socials en el territori, la zonificació escolar, a més, té la virtut de contribuir a equilibrar la demanda dels centres per diferents variables socials (nivell d'instrucció, per exemple), més enllà de les necessitats educatives específiques de l'alumnat, a diferència del que es pot fer amb altres mesures com la reserva de places, per exemple.
Si bé la zonificació escolar pot contribuir molt decididament a equilibrar els nivells de demanda dels centres i les diferències entre centres en el perfil social de la seva demanda, el Síndic també va alertar en l'informe de l'any 2008 que aquest és un instrument de planificació educativa insuficientment utilitzat per combatre la segregació escolar.
Hi ha nombrosos municipis amb una elevada segregació residencial que utilitzen models que no trenquen la lògica de delimitar zones per barris, per exemple, sense trencar els patrons de segregació residencial-escolar i sense contribuir a desegregar les escoles dels barris amb una composició social més desfavorida.
La mateixa deszonificació (la creació de zones úniques), aplicada de vegades sense considerar la incidència a efectes de la segregació escolar, o la programació de l'oferta en les zones per sobre de la demanda que hi resideix (demanda potencial) suposen inhabilitar directament o indirectament aquest instrument com a mecanisme d'ordenació del procés d'admissió d'alumnat.
En general, l'experiència del Síndic demostra que, des d'una perspectiva teòrica, no hi ha models millors i models pitjors de zonificació escolar a l'hora de promoure l'escolarització equilibrada d'alumnat, sinó que aquestes valoracions s'han de situar en cada context escolar concret.
En general, l'estudi de les queixes presentades al Síndic constata que els models de zona única o d'àrees geogràfiques grans tendeixen a beneficiar els centres amb una demanda més consolidada, i a perjudicar els centres amb una demanda més feble (que generalment també són els centres amb una composició social més desfavorida).
En relació amb un possible canvi del model de zonificació escolar al municipi de les Franqueses, el Departament d'Ensenyament afirma que la Comissió de Garanties d'Admissió ha aplicat de manera estricta les previsions de la normativa que regula l'admissió d'alumnat en relació amb l'escolarització equilibrada d'alumnat, i també que l'establiment d'una zonificació en àrees geogràfiques més petites dificultaria la tasca que desenvolupa aquesta comissió de distribució d'alumnat amb necessitats educatives específiques entre centres, perquè en limitaria la capacitat per assignar centres fora de la zona.
El Departament afegeix, però, que l'extensió geogràfica dels diferents nuclis que formen el municipi i la manca de transport urbà concebut per donar servei a la mobilitat relacionada amb les necessitats escolars són els principals factors que limiten la distribució equilibrada d'alumnat.
El Síndic no disposa d'informació per valorar si aquests obstacles impedeixen a la pràctica realitzar polítiques realment d'escolarització equilibrada de l'alumnat amb necessitats educatives específiques, per exemple, amb l'aprofitament de la reserva de places en el període ordinari d'admissió.
En aquest cas pot passar que la zona única faciliti la distribució d'alumnat amb necessitats educatives específiques entre centres del municipi, més enllà del barri de Bellavista, però també que la zona única estimuli la fugida de l'alumnat del barri cap a altres barris del municipi.
En tot cas, el Síndic constata que, si bé la Comissió de Garanties d'Admissió aplica les mesures d'escolarització equilibrada que preveu la normativa d'admissió d'alumnat, la segregació escolar al municipi és elevada, i que aquesta segregació escolar no s'explica únicament per la segregació residencial existent.
Finalment, cal destacar que la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix que el procés d'admissió d'alumnat al sistema educatiu ha de respectar el dret a l'elecció de centre de les famílies dins l'oferta educativa disponible en cada moment, però també ha de regir-se pels principis d'equitat, inclusió educativa i foment de la cohesió social (art. 46.1). D'aquesta manera, la zonificació escolar no ha de ser avaluada i planificada només en clau de satisfacció de la demanda en la tria de centre per part de les famílies, sinó també en funció dels seus resultats en la lluita contra la segregació escolar i en la defensa del dret a l'educació en igualtat d'oportunitats en sentit ampli.
Un cop fetes aquestes consideracions, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament:
1. Que, atesa l'elevada segregació escolar al municipi, estudiï, conjuntament amb l'Ajuntament de les Franqueses del Vallès, l'impacte de diferents possibles models de zonificació escolar sobre l'equitat en l'accés al sistema educatiu i en la composició social dels centres, i que, a proposta de l'Ajuntament, després d'haver escoltat els diferents òrgans de participació, aprovi el model que garanteixi millor l'aprofitament d'aquest instrument de planificació educativa a l'hora de combatre la segregació escolar.
2. Que l'informi si hi ha hagut altres models de zonificació escolar en els darrers anys i, en cas afirmatiu, valori l'impacte del canvi de model sobre l'equitat en l'admissió d'alumnat.
3. Que aporti informació sobre les dades de preinscripció i matrícula al procés d'admissió d'alumnat corresponent al curs 2015/2016 als diferents centres del municipi, i dades d'alumnat estranger, amb necessitats educatives específiques i total dels diferents centres.