La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb un requeriment de reintegrament de deute a la seva mare, concretament en concepte d'una prestació per al manteniment de despeses de la llar.
Exposa que en data 29 de novembre de 2010 es va dictar una resolució per la qual s'extingia la prestació esmentada i es reclamava a la persona interessada la devolució d'un import de 900 euros corresponent al període d'1 d'abril de 2009 a 1 de novembre de 2010.
La promotora planteja el seu desacord amb la quantitat reclamada. Indica, d'una banda, que en els ingressos bancaris no es detallava el concepte de prestació per al manteniment de despeses de la llar, i, de l'altra, que amb anterioritat no tenia coneixement de la resolució de 9 de gener de 2008 per la qual s'extingia l'ajut assistencial per cònjuge supervivent.
Dels informes tramesos per l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials es desprèn que la persona interessada era beneficiària d'un ajut assistencial per cònjuge supervivent, que va ser substituït per la prestació per al manteniment de les despeses de la llar arran de l'aplicació de la Llei 13/2006, de 27 de juliol, de prestacions socials de caràcter econòmic, i del Decret 123/2007, de 29 de maig, que la desplega.
D'altra banda, el 21 de gener de 2010 es va dictar la resolució d'aprovació del programa individual d'atenció, per la qual es concedia a la persona interessada una prestació econòmica vinculada al servei de residència, amb efectes des del març de 2009.
Amb posterioritat, el novembre de 2010, es va extingir la prestació per al manteniment de despeses de la llar, en virtut de l'article 21 del Decret 123/2007, que disposa que no poden beneficiar-se d'aquesta prestació les persones usuàries de serveis d'acolliment residencial finançats amb fons públics. Així, la quantia que se li reclama correspon al període coincident amb la prestació econòmica vinculada al servei de residència.
En vista d'aquesta informació, cal considerar que el requeriment de devolució d'ingressos resulta de l'aplicació de la normativa reguladora d'aquesta prestació, i en aquest sentit no es pot considerar irregular.
Amb tot, en vista de les circumstàncies que s'han posat de relleu en aquest cas, el Síndic fa les consideracions següents:
En primer lloc, pel que fa a la resolució de l'any 2008, per la qual s'extingia l'ajut assistencial per cònjuge supervivent i es concedia la prestació per al manteniment de despeses de la llar, no consta que s'hagués notificat convenientment a la persona interessada.
En aquest sentit, el Síndic recorda que les notificacions administratives s'han de practicar per un mitjà que permeti tenir constància de la seva recepció i amb les garanties i condicions que estableix la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. Per tant, el Síndic insta el Departament de Benestar Social i Família a prendre les mesures adients per assegurar que en tots els casos es respecten aquestes previsions.
En segon lloc, cal indicar la conveniència que en casos com aquest, en què es produeix una concurrència de prestacions que pot donar lloc a una devolució posterior, es gestioni de manera més ràpida la regularització corresponent. En aquest cas, des del moment que es va aprovar el programa individual d'atenció en què es va concedir a la persona interessada la prestació econòmica vinculada al servei residencial fins al moment en què es va extingir la prestació per al manteniment de despeses de la llar, van transcórrer deu mesos.
Finalment, el Síndic posa en relleu la importància que es faciliti a les persones interessades una informació clara i detallada sobre les qüestions que plantegen. En aquest cas, per exemple, la promotora de la queixa es va adreçar prèviament a l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (en endavant ICASS) per exposar el seu desacord amb la quantia que se li reclamava i el seu desconeixement de les circumstàncies que motivaven aquesta reclamació.
Certament, l'ICASS li va donar resposta expressa, en què la informava del període al qual corresponia la quantitat que se li reclamava, i li va enviar la resolució de l'any 2008 que no havia rebut prèviament. Tanmateix, en aquest escrit no es feia cap referència al procediment de dependència, al gaudi d'una prestació econòmica vinculada al servei residencial, ni a les previsions específiques sobre aquesta qüestió del Decret 123/2007, de 29 de maig.
El Síndic considera que una explicació més detallada i precisa sobre aquestes qüestions hauria servit per aclarir els dubtes de la persona interessada i garantir el coneixement efectiu de les raons que donaven lloc a aquesta decisió, i alhora hauria contribuït a millorar la percepció sobre el funcionament del servei.
Per això, el Síndic demana al Departament que vetlli perquè en tots els casos es faciliti a les persones interessades una resposta explicativa i aclaridora sobre les qüestions i incidències que plantegen en les seves reclamacions.