Resolució
Q-01654/2015 Possible situació d'assetjament laboral

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 11/03/2015
Data de l'últim moviment 20/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Parlament de Catalunya Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Secretaria General del Parlament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

La promotora de la queixa, que treballa en una institució pública, exposa que és víctima d'una situació d'assetjament a la feina, que ha desencadenat en una baixa laboral.

La institució en qüestió ha comunicat que no tenia cap coneixement dels fets objecte de la queixa, i que en data 10 de març de 2015, per mitjà d'un escrit de la federació de serveis a la ciutadania de CCOO, va saber que la promotora estava patint problemes de salut relacionats amb el desenvolupament de les seves funcions, motiu pel qual es va mantenir una reunió amb els representants sindical el dia 20 del mateix mes.

S'informa també que per als casos de denúncies per assetjament laboral s'aplica el protocol de la Generalitat de Catalunya adaptat a les característiques de la institució, i que es contracta un servei de prevenció perquè, mitjançant un equip investigador, faci l'estudi, la valoració i el diagnòstic de la situació mitjançant els procediments tècnics corresponents en un termini màxim de trenta dies. Finalment, s'informa que no consta cap altra denúncia d'assetjament en relació amb el cap de la promotora.

Posteriorment, la promotora ha manifestat que va rebre un escrit de resposta denegatòria a la petició que va formular el 10 d'abril de 2015 per tal de ser traslladada a un altre lloc de treball, que es basava, en síntesi, en la manca d'un lloc vacant equiparable en funcions al que ella ocupa i en la inexistència de cap denúncia ni queixa contra el seu cap. Tot i això, amb la prioritat de vetllar per la seguretat laboral de la persona interessada, es va posar en marxa el protocol per a supòsits de presumpte assetjament laboral i, per aquest motiu, en data 16 d'abril es va atorgar a la promotora un termini de cinc dies perquè presentés un escrit d'ampliació d'al·legacions, passat el qual s'iniciaria el procediment corresponent. 

El 20 d'abril la promotora va tornar a exposar les raons en què va fonamentar la seva petició de trasllat del lloc de treball i va rebutjar la possibilitat d'ampliar les seves al·legacions, la qual cosa dóna lloc al seu consentiment implícit per tal que s'iniciï la posada en marxa del protocol que ha de concloure amb un diagnòstic de la situació objecte de queixa.

En conseqüència el Síndic recomana a la institució en qüestió que tramiti el Protocol per a la prevenció, la detecció, l'actuació i la resolució de situacions d'assetjament psicològic i altres discriminacions a la feina aprovat en la reunió de la Comissió Paritària General de Prevenció de Riscos Laborals de 23 de gener de 2014 i que ha entrat en vigor al mes de gener de 2015.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/03/2015 Secretaria General del Parlament Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/03/2015 Parlament de Catalunya Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/04/2015 Parlament de Catalunya Resolució pendent d'acceptació
15/06/2015 Parlament de Catalunya Resposta a la resolució pendent d'acceptació
13/07/2015 Parlament de Catalunya Resolució pendent d'acceptació
05/11/2015 Parlament de Catalunya Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
16/11/2015 Parlament de Catalunya Resposta a la resolució pendent d'acceptació
19/11/2015 Parlament de Catalunya No irregularitat
19/11/2015 Secretaria General del Parlament No irregularitat
20/11/2015 Parlament de Catalunya Seguiment finalitzat