La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el Decret d'alcaldia 160/2015, de 17 de febrer, de l'Ajuntament de Balaguer, relatiu al canvi d'atribució de les tasques comptables. Exposa que va presentar un recurs de reposició contra el Decret el 19 de febrer de 2015, al qual no ha rebut resposta.
Un cop estudiat a fons aquest assumpte, d'una banda, el Síndic recorda a l'Ajuntament que té l'obligació de donar resposta expressa al recurs presentat per la promotora, obligació que forma part del dret a una bona administració, reconegut a l'article 30 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya i regulat a l'article 22 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, que inclou el dret a obtenir una resolució expressa i que es notifiqui dins del termini legalment establert. Aquesta obligació es recull també a l'article 42.1 de la Llei 30/1992.
Altrament, l'article 42.7 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, estableix que el personal al servei de les administracions públiques que tingui a càrrec seu el despatx dels assumptes, i també els titulars dels òrgans competents per instruir i resoldre, són directament responsables, en l'àmbit de llurs competències, del compliment de l'obligació legal de dictar resolució expressa dintre de termini.
L'existència de l'acte fictici, per mitjà del silenci administratiu, no exonera l'Administració de l'obligació de resoldre expressament, i alhora garanteix a la persona interessada conèixer les raons que fonamenten la decisió. Cal recordar que aquesta obligació queda exceptuada només en els casos previstos a l'article 42 de la Llei 30/1992, com són els de finalització del procediment per pacte o conveni i en els procediments relatius a l'exercici de drets sotmesos al deure de comunicació prèvia a l'Administració.
D'altra banda, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que valori la conveniència d'impulsar l'aprovació d'un protocol per a la prevenció de situacions d'assetjament i que, mentre aquest no s'aprova, sol·liciti als serveis de prevenció que duguin a terme una avaluació dels riscos a partir dels quals s'estableixin les recomanacions de les activitats preventives que cal aplicar per minimitzar, reduir o eliminar els riscos que s'hagin pogut detectar.