La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la seva prestació de renda mínima d'inserció.
Exposa que el 16 de desembre de 2011 es va dictar una resolució per la qual se suspenia la prestació econòmica de què és titular perquè l'entitat gestora no la podia localitzar i no podia dur a terme la tasca de seguiment i avaluació dels seus requisits.
La persona interessada explica que el mes de juliol de 2011 va haver d'abandonar el domicili que constava inicialment en el seu expedient perquè el propietari el necessitava. Es va traslladar a un altre domicili i, mentrestant, va comunicar aquesta circumstància a la treballadora social de referència. Tot i això, no va cobrar el xec corresponent al mes d'agost, i des del gener de 2012 també li han suspès la prestació de renda mínima d'inserció.
Davant d'això, en data 3 de febrer de 2012 va presentar recurs d'alçada.
En l'informe de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom s'indica que en data 16 de desembre de 2011 es va suspendre la prestació econòmica perquè la titular de l'expedient estava il·localitzable, i que el recurs d'alçada que va interposar la persona interessada en data 6 de febrer de 2012 està pendent de resolució.
També s'assenyala que en data 23 de maig de 2012, l'òrgan tècnic competent va valorar favorablement la represa del seu expedient amb efectes de l'1 de febrer, i que s'està a l'espera que la Comissió Interdepartamental de la Renda Mínima d'Inserció adopti la resolució de fi de suspensió i es pugui reprendre la prestació i abonar les mensualitats que corresponguin.
No obstant això, la persona interessada manifesta que encara no ha cobrat els pagaments corresponents des de l'1 de febrer de 2012.
El Síndic recorda al Departament d'Empresa i Ocupació que l'actuació administrativa s'ha de regir per principis d'eficàcia i celeritat i que la demora en la tramitació d'aquests expedients de renda mínima d'inserció afecta de forma molt negativa els drets de les persones. En aquest sentit, cal tenir en compte que aquesta prestació atén les necessitats bàsiques dels col·lectius més febles de la societat, i que la demora en la represa de la prestació pot donar lloc a situacions en què les necessitats bàsiques del dia a dia d'aquestes persones no estan cobertes amb el risc d'exclusió social que això representa.
Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament, d'una banda, que adopti les mesures oportunes per tal que en l'expedient de referència es dicti la resolució de fi de suspensió i es puguin abonar les mensualitats en curs i els endarreriments meritats pendents de pagament com més aviat millor; i de l'altra, que es resolgui el recurs d'alçada que va interposar la persona interessada en data 6 de febrer de 2012, en cas que no s'hagi fet.