La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca d'intervenció de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) i de l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (en endavant EAIA) de Sant Andreu en el procés d'acolliment de la seva neboda.
Exposa que la seva germana va informar la família que es trobava a l'estranger i que tenia problemes per cuidar la seva filla de cinc anys, i els va demanar que se'n fessin càrrec. La promotora, en observar que la menor estava a càrrec de l'excompany de la mare, el qual no disposava de documentació ni ingressos i no tenia cap parentiu amb la menor, va endur-se-la a casa.
Un cop amb la neboda a casa, la promotora va demanar ajut als serveis socials i posteriorment a l'EAIA del districte de Sant Andreu, que és qui feia el seguiment del nucli familiar de la menor fins a aquell moment. La van informar que els donarien suport i farien un seguiment i un acompanyament durant tot el procés.
Tot i això, el 28 de febrer de 2012 l'EAIA els va comunicar que havien tancat l'expedient perquè es tractava d'un acord familiar. La promotora demana acompanyament, orientació i seguiment, tant per a ells, que s'acaben d'estrenar com a acollidors d'una neboda que no coneixien, com per a la menor, que viu de cop i volta en una casa i amb una família desconegudes per a ella.
Un cop estudiada la informació de què es disposa, el Síndic entén que l'actuació de la DGAIA no incompleix la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, i, en concret, l'article 105 sobre el concepte de desemparament. Tot i això, el Síndic posa de manifest la seva preocupació per la situació de la menor, en primer lloc, perquè la tieta acollidora manifesta la seva discrepància amb la consideració de la DGAIA que l'acolliment és degut a un acord familiar, ja que afirma que la seva germana, tot i que accepta la situació, no ha volgut signar cap autorització i els diu que quan surti de la presó anirà a buscar la seva filla; i, en segon lloc, perquè s'observen indicis de risc per motiu del malestar que l'acollidora expressa, dels esforços que fa constar que els costa l'acolliment, de la negació a tenir cap relació amb la mare de la nena quan aquella ho intenta, de la insistència en la seva sol·licitud d'acompanyament i suport per poder portar a terme amb èxit l'acolliment i de la preocupació per la situació que es produirà amb la tornada de la mare. L'acollidora exposa també les dificultats derivades de la manca de documentació i de regularització de l'acolliment (matriculació escolar, viatjar fora del país) atès que no té llibre de família ni cap documentació identificativa de la nena.
Tots aquests elements constitueixen factors de risc de la situació d'acolliment que poden afectar el benestar de la menor. Per tant, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família:
- Que es mantingui el seguiment de la situació d'acolliment de la menor encarregat a l'EAIA de l'Alt Penedès.
- Que s'escolti la menor respecte de la seva situació personal i familiar, les seves dificultats i els seus desitjos.
- Que es revisi la situació personal i familiar de la menor des de la perspectiva del seu interès.