El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la tramitació d'un expedient sancionador per una infracció de l'Ordenança general del medi ambient urbà de l'Ajuntament de Barcelona.
Exposa que la matinada del 19 d'agost de 2012 es trobava a casa d'un amic seu, quan alguns agents de la Guàrdia Urbana es van presentar al domicili i van requerir la documentació a totes les persones que es trobaven a l'immoble. Afirma que en aquell moment no se li va lliurar cap butlletí de denúncia ni va ser informat que les activitats de les persones que es trobaven al domicili poguessin ser constitutives de cap mena d'infracció administrativa.
Tot i això, unes quantes setmanes més tard, va rebre una notificació de sanció per infracció de l'Ordenança general del medi ambient urbà de l'Ajuntament de Barcelona, consistent a provocar sorolls molestos pels veïns durant l'horari nocturn.
Manifesta que aquesta notificació va ser la primera que va rebre amb relació a la tramitació de l'expedient objecte de queixa, motiu pel qual no va poder exercir adequadament els seus drets en el procediment i, més concretament, no va poder beneficiar-se del pagament voluntari amb reducció de l'import de la sanció. Per això, va presentar un escrit a l'Ajuntament de Barcelona el 12 de novembre de 2012 en què sol·licitava l'anul·lació de la sanció. Tot i això, per resolució de 5 de febrer de 2013 es va acordar la desestimació d'aquesta sol·licitud i la imposició de la sanció.
Un cop examinada la documentació facilitada, el Síndic comprova que, efectivament, no hi ha cap prova que acrediti que la denúncia es lliurés en ma a la persona interessada, ja que a la butlleta de denúncia no consta la signatura de l'agent denunciant ni tampoc la del denunciat, i tampoc hi figura que el denunciat rebutgés la signatura. Tampoc no consta que la denúncia s'intentés notificar en cap moment posterior al domicili del promotor a Barcelona.
D'acord amb el que estableix l'article 30.4 de l'Ordenança municipal de Barcelona reguladora del procediment sancionador, les denúncies, ja siguin emeses en suport paper o en suport electrònic, han d'estar signades per les persones denunciant i denunciada. No obstant això, la signatura de la denúncia no implica la conformitat amb els fets que l'han motivat, sinó que únicament n'acredita la recepció d'un exemplar. En el cas que la persona denunciada es negui a signar-la, l'agent de l'autoritat ho ha de fer constar expressament.
Igualment, l'article 47.4 d'aquesta ordenança, amb relació al procediment abreujat, determina que els agents de l'autoritat han de fer constar expressament les circumstàncies de la notificació, i que han d'especificar si la persona denunciada s'ha negat a signar-la. En aquest cas s'entendrà que ha estat rebutjada per la persona denunciada als efectes establerts a l'apartat 4 de l'article 59 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.
Ateses aquestes circumstàncies, el Síndic demana a l'Ajuntament de Barcelona que doni les ordres oportunes per tal de revocar, a l'empara del que estableix l'article 105 de la Llei 30/1992, la sanció imposada a la persona interessada, a la qual la manca de notificació de la denúncia li ha impossibilitat no únicament l'exercici del dret fonamental a la defensa abans que es dictés la resolució, sinó que també li ha impedit efectuar el pagament de la sanció amb el descompte reglamentàriament establert del 75% sobre l'import total.