La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la revocació de l'ajut que se li va atorgar per a la promoció de l'ocupació autònoma per obrir un negoci.
Exposa que va presentar un recurs potestatiu de reposició contra la resolució esmentada en el qual al·lega que només va poder mantenir obert l'establiment pel qual li va ser atorgada la subvenció esmentada durant vint-i-dos mesos. I que el va haver de tancar per causes alienes a la seva voluntat. Afirma que quan va obrir el local no va ser informada que la zona estava afectada per un projecte urbanístic municipal, i aquest fet li va comportar un cost addicional que va fer econòmicament insostenible mantenir el local obert.
Certament, les persones beneficiàries de la concessió de les subvencions per a la promoció de l'ocupació han de justificar el compliment de la finalitat per a la qual es va concedir la subvenció i l'aplicació dels fons percebuts, mitjançant la presentació de la documentació corresponent.
En el cas d'incompliment, llevat que s'acreditin causes alienes a la voluntat de les persones beneficiàries, i sempre que s'acrediti una actuació inequívocament tendent a la satisfacció dels seus compromisos, s'obliga al reintegrament de la subvenció percebuda de forma proporcional al temps que resti per al compliment dels tres anys.
Anteriorment, el Síndic ja ha suggerit al Departament d'Empresa i Ocupació la flexibilització dels terminis i una interpretació més benèvola de la normativa perquè les persones afectades puguin aportar qualsevol mitjà de prova atesa la precària situació econòmica en què es troben després de veure frustrades les seves expectatives.
Cal tenir present que en aquest cas, la persona interessada es va mantenir vint-i-dos mesos d'alta a la Seguretat Social com autònoma i que l'èxit del seu negoci es va veure afectat directament per unes actuacions urbanístiques portades a terme per part de l'Ajuntament. Per tant, si bé la persona interessada no va complir amb la totalitat dels seus compromisos, la devolució de la subvenció hauria de ser proporcional al període en què la persona interessada es va mantenir d'alta a la Seguretat Social, que en aquest cas és un 61% del període compromès.
En conseqüència, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que adopti les mesures oportunes perquè la devolució de la subvenció sigui proporcional al temps que resti per al compliment dels tres anys en què la persona interessada no es va mantenir d'alta en la Seguretat Social.