La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resolució del Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) del procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret als serveis i prestacions vinculades iniciat pel seu pare.
Segons la informació facilitada, aquesta sol·licitud es va presentar el 10 de juliol de 2007. En data 11 de desembre de 2007 es va dictar la resolució de qualificació del grau i nivell de dependència de la persona interessada, que li reconeixia un grau III nivell 2 de dependència.
Segons exposa la promotora, es va signar i tramitar l'acord del Programa individual d'atenció (en endavant PIA) per prestació econòmica, però el dia 28 de juliol de 2008 el seu pare va morir.
En data 28 de gener de 2010 es va presentar una reclamació per conèixer l'estat de la tramitació de l'expedient de la persona interessada i el motiu pel qual encara no s'havia emès la resolució PIA.
Tot i haver transcorregut dos any i deu mesos des de la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència i del dret als serveis i a les prestacions vinculades del sol·licitant i gairebé dos anys des de la seva mort, la promotora encara està a l'espera de rebre la prestació acordada en el PIA amb efectes retroactius o d'alguna altra resposta per part del DASC.
En data 26 de maig de 2010, el Síndic es va adreçar al Consorci de Serveis Socials de Barcelona i a l'anterior DASC per conèixer l'estat de tramitació de l'expedient de la persona interessada i les causes per les quals no s'ha contestat l'escrit presentat per la promotora en què reclamava informació sobre l'expedient iniciat pel seu difunt pare.
Tanmateix, encara no s'ha rebut resposta amb relació a aquest expedient.
La qüestió de fons que ha motivat aquesta queixa es correspon amb la problemàtica general dels procediments de reconeixement de la situació de dependència i del dret a les prestacions i als serveis vinculats en què durant la tramitació del procediment es produeix la defunció de la persona sol·licitant. I, en aquest cas, segons la informació de què es disposa, el procediment no s'ha resolt.
En relació amb aquest assumpte, el DASC va informar que s'aplicarien els criteris recollits a les instruccions 10/2009, segons les quals només es reconeixeria el dret a percebre les prestacions econòmiques derivades de la situació de dependència en els casos en què la defunció de la persona es produís després de la resolució d'aprovació del PIA. Alhora, el Departament indicava que estava a l'espera que l'Administració de l'Estat adoptés una decisió sobre aquesta qüestió i que, mentre això no es fes, s'aplicarien les previsions de la instrucció esmentada.
Després d'estudiar aquesta informació, en data 26 de maig de 2010, el Síndic va fer arribar al DASC diverses consideracions sobre aquest assumpte, i li va suggerir que adoptés les mesures adequades per tal que:
- s'impulsessin i es resolguessin sense més demora tots els procediments de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés a les prestacions i als serveis vinculats en què s'hagués produït la mort de la persona afectada;
- el reconeixement de la situació de dependència produís efectes, amb les conseqüències que corresponguessin, sempre que s'hagués acreditat la situació de dependència de la persona sol·licitant;
- la mort de la persona no impliqués necessàriament l'acabament del procediment, sinó que sempre que fos possible s'hauria de continuar per determinar l'existència o no d'una situació de dependència, i el reconeixement posterior dels drets que corresponguin;
- es reconeguessin als causahavents de les persones dependents, un cop fets els tràmits que escaiguin, els drets econòmics derivats de la situació de dependència.
No obstant això, el DASC va reiterar els criteris exposats anteriorment, així com la decisió de mantenir-los mentre no s'adoptés una decisió comuna en l'àmbit de l'Estat i, per tant, no va acceptar aquestes recomanacions.
El pla d'actuació del Departament de Benestar Social i Família exposat el 15 de febrer de 2011 davant la Comissió de Benestar, Família i Immigració del Parlament de Catalunya planteja entre les actuacions prioritàries la resolució dels procediments en què s'ha produït la defunció de la persona sol·licitant i, segons les informacions publicades, es preveu el reconeixement de prestacions en determinats casos.
Tenint en compte això, i també les situacions d'aquests tipus que es plantegen en les queixes rebudes al Síndic, aquesta institució va iniciar una actuació d'ofici (A/O 00860/11), mitjançant la qual va demanar al Departament de Benestar Social i Família informació per conèixer el posicionament d'aquest departament sobre aquesta qüestió, tot i que a hores d'ara encara no s'ha rebut aquesta informació.
Així doncs, el Síndic demana al Departament de Benestar Social i Família que li trameti tant la informació relativa a l'actuació d'ofici esmentada com la relativa al cas de la promotora d'aquesta queixa, ja que no consta que s'hagi resolt l'expedient. Així mateix, també recorda el deure legal de resoldre els procediments en els terminis legalment establerts, i considera que s'haurien de resoldre d'acord amb les consideracions traslladades al Departament el 26 de maig de 2010.
D'acord amb això, el Síndic dóna per finalitzades les actuacions en aquesta queixa.