La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el procediment de constrenyiment instat per l'Agència Estatal de l'Administració Tributària per un deute del seu pare amb l'Agència Catalana de l'Aigua (en endavant ACA) en concepte de cànon de l'aigua.
Exposa que, segons la informació que ha obtingut, el deute reclamat deriva de l'impagament del cànon de l'aigua de l'any 2006 d'un habitatge de Pineda de Mar. Informa que el seu pare, que va morir el dia 18 d'abril de 2009, havia estat el propietari d'aquell immoble fins l'any 1998, en què se'l va vendre i va traslladar el seu domicili a la Corunya. Per tant, per al període reclamat no va consumir l'aigua que se subministrava en aquell habitatge.
D'altra banda, la promotora exposa que la primera comunicació que va tenir sobre el deute que l'Agència Catalana de l'Aigua li reclamava va ser mitjançant la provisió de constrenyiment notificada per l'Agència Estatal de l'Administració Tributària. Contra aquesta notificació, la promotora va interposar recurs de reposició, que va ser desestimat en data 13 de maig de 2010.
En l'informe tramès pel Departament de Territori i Sostenibilitat s'indica que l'Agència Catalana de l'Aigua va emetre, el 5 de maig de 2008, la liquidació a nom del pare de la promotora, mitjançant la qual es va reclamar el deute pendent de pagament en concepte de cànon de l'aigua corresponent al període comprès entre el 27 de març de 2006 i el 27 de setembre de 2006, per un import total de 666,73 euros.
S'assenyala que aquesta liquidació es va intentar notificar al destinatari en dues ocasions en un domicili de Pineda de Mar, amb el resultat d'absent, i, consegüentment, es va notificar la liquidació per compareixença mitjançant la publicació al DOGC de 22 de desembre de 2008. La promotora exposa que va ser quan es va notificar la provisió de constrenyiment al domicili de la Corunya quan van tenir coneixement del deute reclamat.
D'això es desprèn que el domicili de Pineda de Mar no era el domicili fiscal del pare de la promotora quan se li va intentar notificar la liquidació.
Cal indicar que d'acord amb l'article 110.2 de la Llei general tributària, en els procediments iniciats d'ofici la notificació pot practicar-se al domicili fiscal de l'obligat tributari, al centre de treball, al lloc on es desenvolupi l'activitat econòmica o a qualsevol altre lloc adequat a la seva finalitat.
Així doncs, si la notificació de la liquidació va practicar-se en un domicili diferent al domicili fiscal de l'obligat tributari, s'ha de considerar defectuosa la notificació d'aquella liquidació. Per això, el Síndic entén que és procedent l'anul·lació del procediment de constrenyiment.
En conseqüència, el Síndic suggereix al Departament de Territori i Sostenibilitat que doni les ordres oportunes per revisar aquest expedient, que comuniqui a l'òrgan de recaptació en executiva l'anul·lació del procediment de constrenyiment i que notifiqui de nou la liquidació, sempre que el dret a liquidar no hagi prescrit. En cas que la liquidació hagi prescrit, el Síndic suggereix al Departament que l'anul·li d'ofici.
A banda d'això, atès que en l'informe de l'ACA s'assenyala que el recurs de reposició que va presentar la promotora va ser resolt en sentit desestimatori el 28 d'abril de 2010 per l'Agència Tributària de Catalunya, el Síndic suggereix al Departament d'Economia i Coneixement que revisi d'ofici la decisió presa en la resolució del recurs de reposició en el sentit d'entendre que la provisió de constrenyiment notificada és nul·la perquè no s'ha practicat la notificació de la liquidació en el domicili fiscal de la persona interessada.
Atès que el Departament d'Economia i Coneixement informa que en data 8 de maig de 2012 la Dependència de Recaptació ha iniciat el procediment de revocació de la resolució esmentada, el Síndic entén que s'ha tingut en compte el seu suggeriment i dóna per closes les seves actuacions en aquest assumpte.